Filmski plakati u Domu Vojske

U Domu Vojske Srbije u Beogradu u utorak 20. marta od 19h biće otvorena izložba filmskih plakata iz Istorijskog arhiva Požarevac - "Filmovi koje smo voleli" i "Filmski plakat 1941-1945". Obe izložbe biće otvorene do 14. aprila.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 19.03.2012.

10:31

Default images

Organizatori izložbi su Istorijski arhiv Požarevac i Medija centar "Odbrana", a na otvaranju će govoriti reditelji Puriša Ðorđević, Dinko Tucaković, Radoš Bajić, predsednik Skupštine grada Požarevca Momir Ilić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac Jasmina Nikolić i direktor Medija centra "Odbrana" pukovnik Slavoljub Marković.

Kako se navodi u najavi Doma vojske, Istorijski arhiv Požarevac srpskoj javnosti predstaviće jedinstvenu zbirku filmskih plakata koja je nastala dugogodišnjim trudom Blagoja Čkonjevića i predstavlja poklon njegovog sina Arhivu.

Izložba "Filmovi koje smo voleli" prati razvitak domaće kinematografije od 1947. do 1980. godine i publici će biti predstavljena jedinstvena ostvarenja Puriše Ðorđevića, Veljka Bulajića, Žorža Skrigina, Fadila Hadžića, Dušana Makavejeva, Živojina Pavlovića, Aleksandra Petrovića, Mikija Stamenkovića, Hajrudina Krvavca, Ðorđa Kadijevića, Antuna Vrdoljaka, Žike Mitrovića, Radivoja Lole Ðukića i drugih.

Filmski reklamni materijal zastupa ratni film, socijalnu ili psihološku dranu, ekranizovana prozna ostvarenja ali i bajke, dečji film, mjuzikle i komedije, navodi se u najavi.

Izložba "Filmski plakat od 1941. do 1945. godine", koja će kao prateći program biti postavljena u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije, prikazuje hronološki razvoj evropske kinematografije kroz isticanje bliske veze razvoja društva i politike filmskog stvaralaštva.

Iako je prevashodno namenjena široj publici i zaljubljenicima u sedmu umetnost, svojim sadržajem i informacijama može biti korisna i stručnjacima i istoričarima. Cilj izložbe je da predstavi filmski plakat nepristrasno, uz primenu stručnih i metodoloških principa, bez ikakve naknadne intervencije, selekcije ili tumačenja postojećig tema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: