Saopšteni pobednici 6. DORF-a

Najboljim filmom u regionalnoj konkurenciji šestog Festivala dokumentarnog rok filma DORF u Vinkovicima proglašen je “V letu hip hopa” Borisa Petkoviča iz Slovenije, a posebno priznanje dodeljeno je filmu “Fanzini s Marsa” Siniše Dugonjića iz Beograda.

Kultura

Izvor: Izvor: seecult.org

Ponedeljak, 19.03.2012.

09:26

Default images

Žiri u sastavu: Ante Perković, Veljko Popović i Gjorgji Janevski (predsednik), proglasio je na zatvaranju riječkog izdanja DORF-a najboljim filmom u međunarodnoj konkurenciji američki “Speaking in Code” Amy Grill (SAD). Posebno priznanje dodeljeno je filmu “Secondhand Sureshots” američkog tandema Mark McNeill i Bryan Younce.

Slovenački film “V letu hip hopa” proglašen je najboljim u regionalnoj konkurenciji uz obrazloženje da na :uzbudljiv i autentičan način daje hronološki pregled slovenačke hip-hop scene podjednako uvažavajući pravila hip hop žanra i filmske struke”, osiguravajući lokalnoj sceni “identifikacijski dokument u (ne samo) regionalnom kontekstu”.

Dugonjićev film “Fanzini s Marsa” dobio je posebno priznanje zbog “fanzinaški strasnog dokumentovanja društvenog značaja underground scene u Srbiji 90-ih godina”.

“Speaking in Code” proglašen je najboljim u međunarodnoj konkurenciji uz obrazloženje da “u šifri priče o elektronskoj muzici nalazimo dubinu ljudskih odnosa aktera scene i protagonista filma, čime je vešto postignuta višeslojnost, izbegnuta su ograničenja žanra i filmu je omogućena nova komunikacijska dimenzija”.

Posebno priznanje dodeljeno je filmu “Secondhand Sureshots” zbog “uverljivog prikaza neslućenih mogućnosti ljudske kreativnosti i ljubavi prema muzičkoj arheologiji”.

Nagrade DORF-a izradili su studenti vajarstva na riječkoj Akademiji - Ana Rupenović i Tonko Vukonić.

DORF je u šestom izdanju, održanom od 2. do 4. marta u Vinkovcima, a od 15. do 18. marta u Riječi, prikazao ukupno 41 film u tri selekcije, a privukao je više od 4.000 posetilacaa.

Festivalski filmski program praćen je promocijama knjiga, okruglim stolovima, izložbama fotografa i unikatnog filigranskog nakita, sajmom secondhand vinila... Takodje, radionicu dokumentarnog filma vodio je Vincent Moon.

U Vinkovcima je, u suradnji sa Hrvatskim filmskim savezom, održan i program EDIT, namenjen učenicima osnovnih škola.

Posebno festivalsko priznanje za doprinos promovisanju vrednosti rok kulture dodeljeno je riječkom sastavu VIS Uragani.

Direktor DORF-a Toni Šarić uručio je to priznanje inicijatoru sastava VIS Uragani Dariju Ottavianiju.

DORF organizuje Udruga ljubitelja filma “Rare” iz Vinkovaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: