Turski blokbaster preti Holivudu

Istorijski spektakl o osmanlijskom osvajanju Konstantinopolja, "Osvajanje 1453" oduševio je Tursku i samo u prve tri nedelje prikazivanja zabeležio nove rekorde u istoriji turske kinematografije.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 14.03.2012.

12:50

Default images

Najskuplji turski film ikad koštao je 17 miliona dolara, a za tri sedmice u bioskopima ga je pogledalo rekordnih 4,5 miliona ljudi.

"Osvajanje 1453" je patriotski prikaz pada Carigrada, a autori su kombinovali dramatičnu akciju i specijalne efekte kakvi se mogu videti u holivudskim blokbasterima.

"Kao Turčin, veoma sam ponosan. Ovaj film je najbolji. Prvi put u životu pogledao sam turski film koji je tako dobar", rekao je jedan gledalac.

Produkcijski, film je neka vrsta prekretnice za tursku filmsku industriju, a istorijski - zameraju mu zbog "manipulacije" istorijskim činjenicama.

"Tokom 1970ih, turska strana je bila naglašavana u filmu. Turci su bili osvajači. U ovom filmu se govori o muslimanskom sultanu", kaže istoričarka francuskog Instituta za anadolske studije Isik Tamdogan.

I dok je "Osvajanje" bez sumnje hit među publikom, kritičari kažu da su producenti izmanipulisali istorijske činjenice i preterano naglasili heroizam sultana Mehmeda drugog.

Istoričari takođe strahuju kako bi film mogao da utiče na viđenje istorije običnih ljudi.

"Ne možemo ga odgurnuti sa strane i reći ''ovo je loš film''. Ovo je veliki rival našim pokušajima da osmanlijsku istoriju predstavimo studentima i javnosti. Treba poštovati protivnika kao na bojnom polju. Javna istorija i jeste bojno polje", rekao je istoričar Vangelis Kečriotis.

Za sada izgleda kao da je to bitka koju će istoričari izgubiti jer Turci i dalje hrle da vide film iako niko još uvek ne očekuje planove oživljavanja Osmanskog carstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: