Marković: Ponosni smo na Kinoteku

Međunarodni skup filmskih eksperata koji se 2. marta održava u Beogradu ima dvostruki značaj - i kao bitan događaj u okviru predsedavanja Srbije Savetu ministara kulture jugoistočne Evrope i kao prilika da se pokaže novo zdanje Jugoslovenske kinoteke, izjavio je ministar kulture Predrag Marković.

Kultura

Izvor: Beta

Petak, 02.03.2012.

15:37

Default images

"Ovo je finalizacija toga kako ustanove kulture, institucije, arhivi, ali i zakoni čuvaju kvalitet, a pokazuje i žilavost cele jedne oblasti", rekao je on, podsetivši da je svečano otvaranje zgrade Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici bilo 6. juna prošle godine.

Današnja konferencija je peto veliko okupljanje u tom prostoru, a prva u nizu dve ekspertske konferencije Saveta ministara kulture Jugoistočne Evrope.

"Rezultati onoga što se danas razgovara o mikrobudžetnom filmu i rezultati onoga što će na ekspertskoj konferenciji 16. marta biti razgovarano o čuvanju audiovizuelnog nasleđa - sve to je, s jedne strane, važno za zemlje u regionu, ali je sve to i finalizacija onoga što je Srbija dok je predsedavala u ovih godinu dana činila", istakao je Marković.

Ministar je naglasio da je skup u novoj zgadi i "prilika, jer smo na vreme sve završili, da pokažemo regionu i to baš onima kojih se to tiče, šta je Srbija sposobna da uradi".

"Moguće je provesti filmske eksperte kroz ovakvu zgradu Jugoslovenske kinoteke, pokazati sve njene mogućnosti, pokazati gde i kako Srbija čuva te hiljade i hiljade filmova, koji nisu samo naše nasleđe", kazao je on i dodao da je naša Kinoteka arhiv treći po veličini u Evropi, a peti u sveti.

Prema njegovim rečima, kad ljudi dođu i kad se suoče sa tim, "malo nam zavide. Mnogi priželjkuju da imaju ovakve nacionalne centre".

S druge strane, napomenuo je ministar, i mi i oni kroz zajedničko iskustvo postajemo svesni šta nam sve nedostaje.
Foto: Beta)
Marković je istakao da je smo konačno uspeli da napravimo Zakon o kinematografiji i da su u njega ugrađena dobra iskustva drugih zemalja, članica Evropske unije i onih koje to još nisu.

"Svi su prolazili kroz različita iskustva u svojoj kinematografiji i vrlo je važno da se ta iskustva danas razmotre, a to će i nama pomoći", dodao je on.

Ministar je ukazao da nema dovoljno novca za filmove, posebno kada je kriza i nema novca za egzistenciju, a kamoli za skupe projekte.

"Zato je neophodno pristupiti snimanju mikrobudžetnih filmova, o čemu se danas razgovara", kazao je on. Reč je o budžetima od 75.000 do 250.000 evra.

Marković je istakao da imamo mnogo i naveo veliki i važan Zakon o kinematogafiji koji rešava i način finansiranja i kontrole i obezbeđuje kontinuirano snimanje, jer filmovi nastaju u periodu koji je mnogo duži od jednog budžeta, a često i od mandata jedne vlade, imamo i resurse.

"Ipak, to i dalje nije dovoljno.Još morate da razmenjujete iskustva, ali i da nađete način da stavljate na raspolaganje svoje resurse drugima. Jedan od rezultata ovih konferencija i onoga što će se desiti na ministarskoj konferenciji 20. aprila jeste upućivanje čitavog niza istraživača i filmskih radnika na resurse koje danas Srbija ima. Na to smo ponosni", naglasio je ministar.
Foto: Beta
Na pitanje kada će šira javnost moći da uđe u novu zgradu Kinoteke, odgovorio je da "imamo sreću da postoji jedna sala u kojoj se deo programa već prikazuje".

"Ovde imamo četiri sale. Neke su samo za istraživače, neke samo za stručni rad - digitalizaciju, čišćenje trake, konzervaciju, restauraciju, čitav niz tehnologija koje ovde mogu da se primenjuju", objasnio je Marković, ali nije pomenuo datum za ulazak takozvane obične publike.

Ministar je izjavio da je situacija sa novom zgradom Kinoteke "tipična za Srbiju".

"Često možete da završite jednu veliku i važnu stvar, a ne možete do kraja da je iskoristite zato što imate toliko birokratije, toliko malih upotrebnih dozvola koje se čekaju".

"Tako i ova ustanova čeka čitav niz tih sitnih, birokratski sporih rešenja, da bi se stavila u punu funkciju bukvalno za sve građane", rekao je on, dodavši da su za sada mogli da uđu samo povlašćeni, ali da je u okviru različitih programa za nepunih godinu dana takvih već na hiljade.

Ne želeći da nagađa datum otvaranja zgrade, naveo je da je sve ono što je bilo u domenu Ministarstva kulture završeno.

"Razumem da, recimo, Grad nema dovoljno novca, pa smanjuje finansiranje nekih ustanova. Ne mislim samo Beograd, to se dešsava u mnogim drugim gradovima, ali nikad nisam imao veliko razumevanje kada opštinska birokratija i gradska birokratija naprosto rade svojim ritmom, nezavisno od stvarnosti. Tu se Kinoteka ne razlikuje od svih drugih dozvola", ukazao je ministar.
Ministarstvo kulture je u ovom periodu angažovano i na otvaranju bioskopa u većem broju gradova u Srbiji.

"Pošto nismo imali dovoljan budžet, shvatili smo da sredstva moraju da se rasporede tako da obuhvate sve aspekte filma, a to nije samo proizvodnja. Imamo problem filmova koji ne stižu do korisnika, nemaju gde da se prikažu", ukazao je ministar.

On je izjavio da "često nema ni sala, često i krovovi prokišnjavaju, na stranu što nema tehnoloških uslova".

Ministarstvo kulture se anagažovalo "tamo gde je moguće brzo, sa što manje novca, postići što veći efekat i stvoriti uslove", objasnio je ministar i dodao da se to obavlja uz pomoć Republike, ali i uz partnerstvo.

"Gde god je to bilo moguće, gde je postojala spremnost i između ministarstava i lokalnih samouprava, uložili smo da se što pre stave u funkciju sale koje mogu da postanu bioskopske i one se otvaraju redom".

"Desetak će biti otvoreno i u ova dva meseca, a 25 do kraja godine", najavio je ministar. Predstoji otvaranje bioskopa u Požegi i Paraćinu, a već su osposobljene sale u Svilajncu, Despotovcu.

Povodom Festa koji je u toku, Marković je izrazio zadovoljstvo što je Ministarstvo kulture bilo centralni finansijer domaćeg filma, koji u nedelju zatvara festival - "Doktor Rej i đavoli" u režiji Dinka Tucakovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: