Ovacije za Džolijevu u Sarajevu

Premijera filma “U zemlji krvi i meda”, rediteljke i scenaristkinje Anđeline Džoli, održana je 14. februara u punoj Olimpjiskoj dvorani Zetra uz prisustvo brojnih političara iz Bosne i Hercegovine, kao i autorke filma koja nije krila suze zbog podrške koju je dobila.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 15.02.2012.

09:07

Default images

Pred početak projekcijeAnđelina Džoli se obratila publici i u jednom trenutku se zaplakala pred publikom koja je stajala i aplaudirala.

Film je, kako je rekla, snimila da bi podsetila svet na ono što se tokom rata desavalo u Bosni i Hercegovini, ali i da predstavi jednu “tako divnu zemlju kao što je Bosna”.

Na to je publika odreagovala ovacijama i dugim aplauzom.

"Znam da ovaj film pobuđuje bolne emocije, ali njime podsećamo ne samo na patnje već i na to da ste preživeli“, rekla je Džoli, a publika opet uzvratila ovacijama.

Publici u Zetri poklonili su se nakon projekcije i Rade Šerbedžija, Feđa Štukan, Jelena Jovanova, Ermin Sijamija, Đana Pinjo, Alma Terzić, Boris Ler, Vanesa Glođo, Jasna Ornela Berry, kao i Goran Kostić i Zana Marjanović, koji u filmu igraju srpsko-muslimanski par koji se za vreme rata ponovo sreće u srpskom logoru.

Interesovanje za film je bilo veliko, a pred početak premijere prilaz sarajevskoj dvorani Zetra bio je blokiran, taksi vozila su odbijala da voze u tom pravcu, a gužve su bile u gotovo svim prilaznim ulicama. Svih 5.000 ulaznica za sarajevsku premijeru filma je do juče bilo rasprodato.

Distribucija filma u bioskopima u BiH počinje 16. februara, a film će ubrzo moći da se pogleda i u drugim zemljama u regionu.



U Republici Srpskoj je ovaj film dočekan ili ignorisanjem ili oštrim osudama. Brojna udruženja proistekla iz rata zatražila su zabranu prikazivanja filma u tom entitetu nazivajući ga izrazito antisrpskim, čiji je cilj da pokaže Srbe kao zločinački narod.

Nakon odluke banjalučkog Multipleksa Palas da se film ne prikazuje u tom bioskopu zbog, kako je rečeno, nedovoljnog interesa građana. Jedna Prijedorčanka organizovala je premijeru filma u svom stanu jer, kako je pojasnila, živimo pod diktaturom nacionalizma u kojem individualci odlučuju u naše ime za dobrobit našeg zajedničkog identiteta, nacionalnosti i duša. Izvestan broj zainteresovanih pogledao je film koji je, iako ilegalno skinut sa interneta, dobio odobrenje Anđeline Džoli za ovu neobičnu premijeru.

Premijeri filma prisustvovali su i brojni visoki zvaničnici među kojima su bili predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić, premijer Federacije Nermin Nikšić, predsednik Federacije BiH Živko Budimir.

Na premijeri su bile i strane diplomate kao što su šef delegacije EU u BiH Peter Sorensen, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, ambašador SAD Patrik Mun i ambašador Velike Britanije Najdžel Kejsi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: