"Melanholija" večeras na Festu

U glavnom programu 40. Festa 27. februara će u velikoj dvorani Sava centra biti prikazan film Larsa fon Trira "Melanholija", koji je dobio nagradu Evropske filmske akademije (EFA) za najbolji film u 2011. godini.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.02.2012.

09:35

Default images

Pored toga, EFA mu je dodelila nagrade za fotografiju i scenografiju.

Glavna glumica Kirsten Danst nagrađena je prošle godine u Kanu. U jakom glumačkom sastavu filma “Melanholija“ su i Šarlota Genzbur, Kifer Saterland, Stelan Skarsgard, Džon Hart i Šarlota Rempling.

Radnja filma se dešava tokom raskošne zabave povodom venčanja, dok se planeta pod imenom Melanholija približava Zemlji.

Kritika ističe da se u novom filmu kontroverznog danskog reditelja prepliću estetika Andreja Tarkovskog i nadrealizam Metjua Barnija.

U ciklusu Festa "Britanika" kasno uveče u Sava centru prikazuje se drama "Moramo da razgovaramo o Kevinu", rediteljke Lin Remzi.

Ta britansko-američka koprodukcija dobila je nagradu za najbolji film na festivalu u Londonu, dok je Tildi Svinton pripala nagrada EFA-e za najbolju žensku ulogu.

Film počinje od tragedije u kojoj tinejdžer Kevin (upečatljivi mladi glumac Ezra Miler) nasumično ubija vršjnake u svojoj školi, a zatim se vraća na period njegovog rođenja i detinjstva u jednoj običnoj, građanskoj porodici.

Priča teče kroz sećanje očajne majke (Svinton) koja pokušava da spozna kako je došlo do tragedije i kolika je njena odgovornost.

Popodne će u Sava centru u ciklusu "Izabrani dokumentarci" biti prikazan britanski film "Princeza Dajana / Ubistvo" u režiji Kejt Alen.

Takmičarski program Festa "Evropa van Evrope" nastavlja se u Domu omladine projekcijom hrvatskog igranog filma "Fleke". Reditelj Aldo Tardoci prati mladu generaciju i noćni život u savremenom Zagrebu.

U programu "Panorama svetskog filma" pažnju privlače argentinsko ostvarenje "Kinez za poneti" u režiji Sebastijana Borenštajna u Domu omladine i australijski film "Ovde sam" Bek Kol u Dvorani kulturnog centra.

U Muzeju kinoteke nastavljaju se retrospektive filmova Jiržija Mencla i Pitera Bogdanoviča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: