Treći dan Festa uz Spilberga

Novi film velikog holivudskog reditelja Stivena Spilberga "Ratni konj" biće premijerno prikazan u Beogradu 26. februara u glavnom programu 40. Festa, u velikoj dvorani Sava centra.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 26.02.2012.

09:33

Default images

Film koji je nominovan za Oskara biće od 1. marta i u našim bioskopima u distribuciji "Taramaunta". Kritika je ocenila da je reč o hrabrom i izvanrednom porodičnom filmu, snimljenom u duhu najbolje holivudske tradicije.

"Ratni konj" je epska avantura za publiku svih uzrasta. Film o lojalnosti, nadi i istrajnosti, smešten u predivne predele ruralne Engleske i Evrope za vreme Prvog svetskog rata, počinje pričom o stvaranju izuzetnog prijateljstva između vatrenog konja i mladića Alberta koji ga je pripitomio i dao mu ime Džoi.

Kada izbije rat i na silu ih razdvoje, film prati neverovatno putovanje Džoija - od britanske konjice, preko nemačke vojske, do francuskog seljaka i nazad na Albertovu farmu.
Scena iz flma Vozaè
U ciklusu Festa "Holivud" 26. februara na programu je američki film "Vozač" ("Drive") Nikolasa Vindinga Refna, koji je dobio nagradu za režiju prošle godine u Kanu.

To je krimi triler o kaskaderu iz Los Anđelesa (Rajan Gosling), koji je vozač danju, a samotnjak noću. Njegove sposobnosti kao izuzetnog vozača prepoznaje kriminalna banda, koja ga angažuje. On pristaje da bi pomogao lepoj komšinici (Keri Maligan), ali se stvari tragično komplikuju.
Scena iz filma Lokalni vampir
Crnogorski film "Lokalni vampir" u režiji Branka Baletića biće prikazan u Domu omladine Beograda, kao prvi u takmičarskom programu Festa "Evropa van Evrope".

Prema rečima Baletića, to je mentalitetska priča koja se dešava u jednom malom mestu u Crnoj Gori, ali bi moglo biti i negde drugde na prostorima bivše Jugoslavije, a tema je dolazak tranzicije i naša nespremnost za promene.

Film "Lokalni vampir" je komedija koja sadrži elemente akcije, erotike i horora.

Priča po scenariju Branka Kovačevića počinje kada majka lažno prijavljuje sinovljevu smrt da bi ga spasla kockarskih dugova. Sin se krije i noću izlazi kao vampir u nameri da se sveti protivnicima, udvaračima svoje "udovice" i svoje majke.

Glavne uloge igraju Mišo Obradović, Kristina Stevović, Gordana Gadžić i Mladen Nelević.

Uz niz projekcija u Sava centru, Domu omladine i Dvorani kulturnog centra Beograda, na Festu će biti održana i promocija knjige "Teror i radost - Filmovi Dušana Makavejeva".

Autorka je Lorejn Mortimer, knjigu su sa engleskog jezika prevele Irena Šentevska i Ivan Šentevski, a objavio beogradski izdavač "Klio".

O tom i drugim naslovima u ediciji "Ars sinema" na promociji u Sava centru (u 12 sati) govoriće reditelj Makavejev, prof. dr Milena Dragićević-Šešić i Dragan Jovićević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: