Srpski dokumentarci na Zagrebdoxu

U Zagrebu u nedelju uveče počinje osmi Međunarodni festival dokumentarnog filma "Zagrebdoks", na kome će, među 150 filmova, biti prikazano i više srpskih dokumentaraca, u programu "Kontroverzni Doks" regionalne konkurencije.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 25.02.2012.

23:49

Default images

Za nagrade "Veliki pečat" u međunarodnoj konkurenciji konkuriše 29 dugometražnih, srednjometražnih i kratkih filmova, dok će se u regionalnoj takmičiti 20 filmova. Međunarodni žiriji dodeliće i nagradu "Mali pečat" najboljem autoru do 35 godine, kao i nagradu "Stanje stvari" filmu koji na najbolji način promoviše ljudska prava.

Za "Veliki pečat" u regionalnoj konkurenciji takmiče se srpski filmovi "Edmund u Kneževcu" Luke Popadića i "Yugo, kratka autobiografija" Mine Ðurić, kao i hrvatsko-srpska koprodukcija "Od zrna do slike" Branka Ištvančića.

Direktor festivala Nenad Puhovski rekao je Tanjugu da se u regionalnoj konkurenciji, osim filma o Jugi i "Filma mobitelom" Nedžada Begovića, izdvaja rumunski film "Noosfera", kao i više hrvatskih, od kojih će čak 12 u raznim programima imati premijeru na "Zagrebdoxu".



U programu "Kontrovezni doks" ove godine zagrebačka publika moći će videti film "Tuđman i Milošević - dogovoreni rat" Slađane Zarić, u kome se govori o sastancima dvojice predsednika i o tome kako su oni uticali na ratove 90-ih.

Prema rečima Puhovskog, film donosi niz dosad nepoznatih činjenica, između ostalog, podatak da su se za vreme rata Tuđman i Milošević sreli 48 puta, a sve vreme su komunicirali telefonom.

Hrvoje Šarinić, Tuđmanov šef kabineta od 1993. do 1995. godine, 11 puta se tajno sastao s Miloševićem u Beogradu, a jedan od njihovih poslednjih sastanaka bio je samo nekoliko dana pre "Oluje". Film je sniman u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Srbiji, u produkciji informativnog programa RTS-a.

Puhovski izdvaja i film "Ambasador", za koga se tražila zabrana prikazivanja zbog scena snimljenih skrivenom kamerom, a za koji mu je mejlom stiglo i protestno pismo. Tu se radi o novinaru koji je "na crno" kupio diplomatski pasoš, ušao u afrički biznis s draguljima i nalazio se u opasnim situacijama, dok film "Ispovesti ekoteroriste" na zanimljiv, duhovit i provokativan način govori o tankoj granici između protestnih akcija i društveno neprihvatljivog delovanja, kaže Puhovski.

Dodela nagrada zakazana je za 3. mart uveče, dok će narednog dana biti prikazani filmovi dobitnici nagrada. Cene karata su popularne, a za neke filmove ulaz je slobodan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: