"Parada" dobila nagradu publike

Film "Parada" Srđana Dragojevića dobio je četrnaesti po redu Panorama Audience Award za najbolji igrani film, a nagrada za najbolji dokumentarni film u istom sektoru dodeljen je filmu "Marina Abramović- Umetnica je prisutna" na ovogodišnjem Berlinale festivalu.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 18.02.2012.

17:07

Default images

Panorama Audience Award se dodeljuje od 1999. godine. Od 2011. dodeljuju se dve nagrade: za najbolji igrani i najbolji dokumentarni film. Tokom festivala, gledaoci su glasali za filmove posle prikazivanja ili online. Prebrojano je preko 23 500 glasova.

"Parada" je pozvana u program "Panorama", kao jedini film iz našeg regiona, od 20 koliko je konkurisalo za taj festival A kategorije. "Parada" je snimana u saradnji sa producentskim kućama iz više eks-ju republika. U početku Srđan Dragojević je nailazio na velike finansijske teškoće tokom višegodišnjeg rada na ovom projektu, dok Ministarstvo kulture na kraju nije dalo dodatnu pomoć za laboratorijsku obradu.

 

Dokumentarni film o životu poznate umetnice Marine Abramović nazvan je po njenoj njujorškoj izložbi iz 2010 - "Marina Abramović - umetnica je prisutna". Reditelj i producent dokumentarca su Metju Ejkers i Džef Dupre koji su posetili njenu izložbu u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku i ona ih je istovremeno oduševila i šokirala.

Kadar iz filma 'Marina Abramovic The Artist is Present' (Foto: Marco Anelli)
Ove godine Panorama je prikazala 53 filma iz 37 zemalja, od kojih je 20 dokumentarnih. Dok je pobednik u kategoriji dokumentarnog filma "Marina Abramović- Umetnica je prisutna " od prvog dana bio u na vrhu liste, ishod takmičenja za najbolji igrani film bio je neizvestan do samog kraja.

Drugi na listi za najbolji igrani film našao se italijanski film "Diaz - Don't Clean Up This Blood", a na trećem film "Xingu" Cao Hamburgera.

Dokumentarni filmovi koji su se našli na listi iza filma o Marini Abramović su "Call Me Kuchu", na drugom mestu, i "La Vierge, les Coptes et Moi (The Virgin, The Copts And Me)", na trećem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: