Kojo: Srbi i Hrvati su isti narod

U Zagrebu je 12. decembra održana uspešna premijera novog filma Srđana Dragojevića "Parada", kojoj je prisustvovala skoro kompletna glumačka ekipa, a najviše pažnje među novinarima izazvao je tumač glavne uloge Nikola Kojo.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 13.12.2011.

12:37

Default images

Nakon projekcije filma srpski glumci su se poklonili publici i razgovarali za hrvatske medije, a premijeri su između ostalih prisustvovalii i glumac Stefan Kapičić koji se trenutno zbog posla nalazi u Hrvatskoj, pa hrvatski novinari nisu propoustili priliku da ga pitaju šta misli o filmu.

"Srđana Dragojevića jako volim kao reditelja i kao čoveka. `Mi nismo anđeli` je film mog odrastanja i obeležio mi je život. Što se tiče same tematike `Parade`, smatram da ljudima treba pustiti da budu ono što jesu“, rekao je Kapičić.

Ipak, najviše pažnje je izazavao glavni glumac, Nikola Kojo, koji je rekao je da očekuje jednak prijem hrvatske kao i srpske publike: "Neki će me pljuvati zbog toga, ali ja i dalje tvrdim da smo mi jedan te isti narod, samo se drugačije krstimo. Vi imate malo više `J`, mi malo manje.

“Ja sam rođen u vreme stare Jugoslavije i bez obzira šta je bilo na ovim prostorima i ti nesretni ratovi, i dalje osećam da je ovo deo moje domovine bez obzira što moram da pokazujem pasoš na granici".

O razlici hrvatskog i srpskog filma, glumac je rekao: "Iako je generalno važilo da Srbi prave bolje filmove, naleti taj talas kad se pojave `Fine mrtve djevojke` i `Kako je počeo rat na mom otoku` i onda sve teorije o boljem srpskom i lošijem hrvatskom filmu padaju u vodu“.

Inače, Dragojevićevu filmsku priču u Srbiji je već videlo preko 200.000 gledalaca, a premijera “Parade“ u Zagrebu je početak distribucije van Srbije. Nakon Zagreba film će se od danas (13. decembra) prikazivati u Rijeci, od 14. decembra u Splitu, i od 15. decembra u Osijeku.

Slede premijere u Makedoniji (Skoplju i Bitolju), 16. i 17. decembra, a premijera u Ljubljani zakazana je za 20. decembar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: