Premijera filma o Milevi Ajnštajn

Dokumentarno-igrani film "Frau Einstein" reditelja Miloša Jovanovića imaće svoju srpsku premijeru 21. decembra u okviru EURO IN FILM festivala u Novom Sadu.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 08.12.2011.

10:03

Default images

Scenario za film je napisala Aleksandra Pleskonjić, saradnik na scenariju je Goran Stefanovski, muzika je delo Dobrovoljnog Kovačkog Društva, a film je sniman na nemačkom, engleskom i srpskom jeziku u produkciji kuće Hammer i u saradnji sa filmskom kućom Grant film iz Budimpešte. Glavnu žensku ulogu igra Anica Dobra, a glavnu mušku ulogu igra Jens Harzer.

U ukupnom trajanju od 50 minuta, film pokušava da odgovori na pitanje šta je istina, a šta legende i mistifikacije o ljubavi koja je promenila shvatanje sveta?

Film ima dve narativne linije: poslednji dani života Mileve Ajnštajn koje provodi pored bolesnog sina Eduarda u bolnici u Cirihu 1948. godine (igrani deo) i delove iz života Alberta Ajnštajna (dokumentarni deo). Obe linije povezuje Milevin intimni dnevnik koji govori o zajedničkom životu i njihovoj velikoj ljubavi koja je storila veliko naučno delo .
Film pokazuje želju autora da dokažu da je Mileva više od onoga što možemo da dokažemo, našu želju da budemo deo velikog sveta, ali i ogledalo naših nemogućnosti da to uradimo.

Šta o tome misli sama Mileva, kao odgovor autori navode deo iz Milevinog filmskog monologa: "Ostavite me na miru! Ne možete suditi o jednom geniju s gorčinom piljarice! To vaše slovensko otvaranje rana tupim predmetom, pa onda zalivanje rakijom! Ostavite i njega na miru! On je ljubav mog života."

Premijera filma je zakazana za 21. decembar 2011. u okviru EURO IN FILM festivala u Novom Sadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: