Hugo - 3D konačno ima smisla

„Najbolji film novog milenijuma“ i „3D tehnologija konačno ima smisla“ samo su neke od reakcija na novi film reditelja Martina Skorsezea “Hugo” koji je premijerno je prikazan 23. novembra u SAD.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 26.11.2011.

14:48

Default images

’Hugo’ nije kao drugi filmovi koje je Skorseze snimio, a ipak je najbliži njegovom srcu - visoko budžetni filmski ep u 3D tehnologiji, i na neki način ogledalo njegovog života“, tvrdi Rodžer Ebert, prvi kritičar koji je nagrađen Pulicerom za filmsku kritiku.

Film „Hugo“ baziran je na romanu Brajana Selcnika. Radnja je smeštena u Pariz tridesetih godina dvadesetog veka i govori o dečaku koji je odrastao samo sa ocem časovničarom koji na sina prenosi ljubav ka filmovima. Nakon prerane očeve smrti dečak ostaje sam na pariskim ulicama gde upoznaje neobičnu devojčicu i otkriva da ih vezuje misteriozni ključ.

„Ne tako davno, gledao sam 3D dečji film o pingvinima. Mislio sam da je to bila zaista pojednostavljena upotreba medija. Skorseze koristi 3D onako kako bi trebalo, ne kao trik, već kao sredstvo za povećanje celokupnog efekta“, objavio je Ebert na svom sajtu. „Obratite pažnju na njegovu kreaciju slavnog kratkog filma „Arrival of a Train at La Ciotat“ braće Limijer. Verovatno ste već čuli legendu: kako se voz kreće ka kameri, publika počinje da paniči i beži iz sale. Taj Skorsezeov snimak demonstrira pravilnu upotrebu 3D tehnologije“, dodaje on.
Foto: Beta
Kritičar Ričard Korlis za magazin „Time“ ocenjuje da je ovo najbolji film novog milenijuma. „’Hugo’ ima odanog brata u Skorsezeu, koji je doživotni zaljubljenik u klasične filmove i njihov spasilac. Šezdesetdevetogodišnji reditelj nikada nije izgubio detinjastu radoznalost za spektakle divovskih slika u mračnim bioskopskim dvoranama“, smatra Korlis.

Ocenjujući ga sa četiri od pet zvezdica, Dejvid Griten za „Daily Telegraph“ piše da je ovo prvi Skorsezeov porodični film, ali da je suviše sofisticiran da privuče decu. „To nije savršen film, priča je pretrpana tolikim detaljima da se neretko gubi. Ni sve scene u kojima se pojavljuje Saša Baron Koen ne pogađaju suštinu, a i malo manje pridikovanja o vrednosti bioskopa ne bi bilo na odmet,“ mišljenje je Gritena koji dodaje da je ovo jedan od retkih filmova u kojima se upotreba 3D tehnologije čini kao zaista logičan izbor.

Film je zabeležio značajan uspeh na blagajnama u Severnoj Americi. Tokom prvog vikenda prikazivanja zauzeo je treće mesto na listi ostvarenja sa najvećom zaradom. Međutim, producenti su saopštili da su veoma zadovoljni, s obzirom na to da se film prikazivao u skoro tri puta manjem broju bioskopa od prva dva filma („Sumrak saga: Praskozorje“ i „Mapetovci“), prenosi „Hollywood reporter“.

Scenario za film potpisuje Džon Logan, a glave uloge tumače Ben Kingsli, Saša Baron Koen, Asa Baterfild, Kloe Grejs Moric, Rej Vinston, Emili Mortimer i Džud Lo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: