A Oskara za naj komediju dobija...

Reditelj brojnih komedija Judd Apatow ovih dana na svom tviter profilu vodi kampanju za to da se u budućnosti dodeljuje jedan Oskar više, i to u kategoriji „Najbolja komedija“.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 23.11.2011.

13:35

Default images

Apatow, reditelj filmova „Knocked up“ i „The 40-Year-Old Virgin“, predložio je na svom profilu da Američka akademija za film uvede kategoriju za najbolju komediju, po ugledu na kategoriju za najbolji animirani film koja postoji od 2001. godine.

„Kako se komedije retko nadmeću za Oskara, ima nekog smisla u tome da postoji kategorija za najbolju komediju. Desilo se možda tek pet puta za milion godina da je neka komedija osvojila Oskara za najbolji film“, požalio se reditelj.

Ako izuzmemo animirane filmove, u protekloj deceniji samo šest komedija bilo je nominovano za najbolji film. Članovi Akademije prednost uglavnom daju dramama i avanturističkim spektaklima, u tehničkim kategorijama dominira naučna fantastika, pa komedije ostaju kratkih rukava, prenosi birtanski „Guardian“.

Situacija je nešto drugačija na dodeli Zlatnih globusa, gde postoje zasebne nominacije za komediju i mjuzikl. Tako je prošle godine „Društvena mreža“ nagrađena Globusom za najbolju dramu, dok je film „Deca su u redu“ nagrađen za najbolje ostvarenje u kategoriji komedije/mjuzikla.

Poslednja romantična komedija koja je nagrađena Oskarom za najbolji film je „Zaljubljeni Šekspir“ iz 1999. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: