Tintin konačno stigao u bioskope

Premijera dugoočekivanog filma „Avanture Tintina: Tajna jednoroga 3D“ na kojem su sarađivali slavni reditelji Stiven Spilberg i Piter Džekson, održana je 22. oktobra u Briselu, gradu u kojem je rođen Erže, autor popularnog stripa.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 23.10.2011.

14:49

Default images

Iste večeri, samo nekoliko sati kasnije Spilberg se pojavio i na francuskoj premijera filma u Parizu, a već 23. oktobra zakazana je premijera u Londonu.

„Tajna jednoroga“ jedan je od najočekivanijih filmova godine, a podatak da su na njemu sarađivali Spilberg kao reditelj i Džekson kao producent samo uvećava popularnost filma. U Belgiji je premijera čekana sa velikim nestrpljenjem pa tako nije bilo nimalo iznenađujuće što se na crvenom tepihu pojavila i belgijska princeza.

Spilbergovo interesovanje za naivnog belgijskog reportera Tintina staro je nekoliko decenija. Ipak, reditelj je u nedavnom intervjuu povodom premijere filma priznao da u početku nije znao o kome je reč.

„Kada je film ’Indijana Džons i otimači izgubljenog kovčega’ počeo da se prikazuje širom sveta, u Francuskoj su ga sve vreme upoređivali sa Tintinom. Nisam znao šta to znači na francuskom, niti sam znao o kome je reč“, kazao je Spilberg magazinu „Tajm“.

Nakon izvesnog vremena, tokom snimanja narednog nastavka o Indijani, reditelj je pozvao autora stripa, koji je tada imao sedamdeset pet godina, kako bi dobio prava na ekranizaciju. „On je gledao ’Otimače izgubljenog kovčega’ i pristao je. Rekao je da mu se u tom trenutku čini da bih ja bio najbolji za ekranizaciju“, objasnio je Spilberg.
Međutim, reditelj je primio brojne kritike na račun ekranizacije, a najglasniji među zabrinutima bio je Žan-Klod Žure, bivši menadžer Eržeove zaostavštine. On je izrazio bojazan da će filmska verzija potceniti kvalitet stripa. „To je nesumnjivo dobar posao, ali nisam siguran da će pomoći da se kvalitet Eržeovog rada očuva na duže staze“, kazao je Žure za AFP.

Glavnu ulogu u ovoom ostvarenju, koje će američku premijeru imati 23. decembra, tumači Džejmi Bel, poznat po ulozi u filmu „Bili Eliot“.

Stripovi o avaturama Tintina prevedeni su širom sveta na više od šezdeset jezika, pri čemu je u nekoliko prilika menjano njegovo ime. Tako je u Kini predstavljen kao Dingding, a na esperanto jeziku zove se Tincjo.

Na osnovu stripa snimane su brojne radio drame, pozorišne predstave, ali i filmovi skromnije produkcije. Štampane su poštarske markice i novčanice evra sa njegovim likom, a u Briselu postoji i bronzana statuta koja verno dočarava Tintina i njegovog psa. Strip o Tintinu je ujedno bio i prvi strip koji je postao deo kolekcije moderne umetnosti u Centru Pompidu u Parizu.

„Avanture Tintina: Tajna jednoroga 3D“ prvi je od tri filma koje Spilberg i Džekson planiraju da snime. Srpska premijera ovog filma zakazana je za 2. novembar u Sava centru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: