MFF: Nagrada "Bauer“ za "Tilva Roš"

Svečanom dodelom nagrada u petak uveče zatvoren je 14. Motovun Film Festival. Belgijski film „Bikova glava“ Mišela R. Roskama, pobednik je festivala, dok je nagrada „Bauer“ koja se dodeljuje za najbolji film regiona, pripala srpskom filmu „Tilva Roš“ Nikole Ležaića.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 30.07.2011.

10:43

Default images

Nepotkupljiva nagrada koja se u saradnji sa "Transparency International Hrvatska" po drugi put na MFF-u dodeljuje filmu koji na najbolji način obrađuje problem korupcije pripala je filmu Misija London Dimitra Mitovskog.

Prema odluci prošlogodišnjeg pobednika Chrisa Niemeyera nagrada za najbolji kratki film pripala je američkom filmu Mi odlazimo (We're leaving) reditelja Zacharya Treitza.

Nagrada FIPRESCI koju je ove godine po jedanaesti put dodelio tročlani međunarodni žiri filmskih kritičara u sastavu Aruna Vasudev, Maricke Nieuwdorp i Denis Valic dodeljena je meksičkom filmu Marta redatelja Marcelina Islas Hernándeza.

Nagrada Bauer ove godine se po drugi put dodeljuje najboljem filmu iz sedam regionalnih kinematografija, a sedmočlani žiri odabrao je pobednika - film Tilva Roš Nikole Ležaića.

Žiri je odlučio posebno priznanje odati filmu Domaći Teren (Familiar Ground) reditelja Stephanea Lafleura za rediteljski stil i originalan prikaz ljudskih odnosa ispričan s "puno senzitivnosti, ironije i vizuelnog humora."

Glavna nagrada festivala - Propeler Motovuna - odlukom žirija pripao je filmu Bikova glava (Bullhead) reditelja Michaëla R. Roskama za snažno i živopisno metaforično istraživanje otuđivanja čovečanstva od prirode "sa iznimnim prikazom rastuće ranjivosti u izvođenju glavnog protagoniste."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: