"Tilva Roš" pobednik 40. SOFEST-a

Svečanom dodelom nagrada u utorak uveče završen je jubilarni 40. SOFEST. "Tilva Roš" reditelja Nikole Ležaića dobitnik je velike statuete SOFEST i novčanog iznosa od 800.000 din za najbolji film Festivala.

Kultura

Izvor: PR

Sreda, 06.07.2011.

02:41

Default images

Nagrada je dodeljena producentskoj kući Kiselo dete. Prvu nagradu žiri je obrazložio rečima "Izvanredno je upečatljivo prikazana mlada generacija uhvaćena u procep globalizma i provincijalizma, izražena najsavremenijim filmskim jezikom."

Festival je proglasila zatvorenim predsednica žirija, glumica Svetlana Bojković, koja se zahvalila sopotskoj publici i poželela da kao i ovogodišnji, i sledeći Festival ima još više filmova nego prethodni.

Nagradu za najbolju režiju, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 400.000 DIN, dobio je Oleg Novković za film "Beli, beli svet". "Njegov suvereni rediteljski postupak pulsira energijom kakva se danas retko sreće u svetskoj kinematografiji."

Nagradu za najbolji scenario, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 200.000 DIN, dobili su Miloš Radivojević, Vladislava Vojnović i Svetozar Vlajković za film "Kako su me ukrali nemci".

Nagradu za najbolju mušku ulogu, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 200.000 DIN, dobio je Uliks Fehmiu za ulogu u filmu "Beli, beli svet".

Nagradu za najbolju žensku ulogu, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 200.000 DIN, dobila je Jasna Đuričić za ulogu u filmu "Beli, beli svet".

Nezvanična nagrada Festivala, udruženja filmskih novinara i kritičara FIPRESCI Srbija, dodeljena je filmu NEPRIJATELJ reditelja Dejana Zečevića

Spisak svih nagrađenih na 40. SOFEST-u pogledajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: