FEF: Najbolji "Zaustavljen na putu"

"Zlatni toranj" za najbolji film na 18. Festivalu evropskog filma na Paliću dobio je film "Zaustavljen na putu" nemačkog autora Andreasa Drezena. Odluku je saopštio predsednik žirija Goran Marković na današnjoj konferenciji za novinare na Paliću.

Kultura

Izvor: Tanjug, PR

Petak, 22.07.2011.

16:34

Default images

"Zlatni toranj" za najbolji film na 18. Festivalu evropskog filma na Paliću dobio je film "Zaustavljen na putu" nemačkog autora Andreasa Drezena. Odluku je saopštio predsednik žirija Goran Marković na današnjoj konferenciji za novinare na Paliću.

Drezen je nagrađen za "duboko razumevanje ljudskosti", obrazložio je žiri čiji su članovi bili reditelji Ognjen Sviličić (Hrvatska), Kristof Van Rompej (Belgija) i Andraš Urban (Srbija), Â Gunar Ahmer (Švedski filmski institut) i glumice Monika Barladeanu (Rumunija) i Magdalena Poplavska (Poljska).

"Palićki toranj" za najbolju režiju dobio je poljski umetnik Jan Komasa za film "Soba samoubica" u kojem je iskazao "bogat i maštovit rediteljski postupak" .

Specijalno priznanje žirija pripalo je ruskom reditelju Andreju Zvjaginjcevu za "originalan pristup složenoj stvarnosti" u filmu "Elena".



Marković je istakao da je selekcija glavnog takmičarskog programa bila interesantna, sa ukupno 12 naslova među kojima se jedna grupa fokusirala na komunikativnost nudeći zabavne filmove uz umetničke domete, a u drugoj grupi bili su vredni i impresivni filmovi čije su odlike dubina, odvažnost i originalnost.

On je rekao da su pored nagrađenih filmova u toj drugoj grupi, o kojoj je žiri puno razgovarao, švedski film "Majmunice", makedonski "Pank nije mrtav" i srpski "Kako su me ukrali Nemci".

Poseban žiri kritike dodelio je nagradu za najbolji film iz selekcije "Paralele i sudari"i to turskom filmu "Punoletstvo" reditelja Serena Juđea.

To je komplikovan film nakon kojeg se ne osećate prijatno, ali on podstiče na razmišljanje i na beskompromisan način osećajno i inteligento dotiče važne i univerzalne teme, izjavio je predsednik žirija britanski filmski kritičar Nil Jang.

Članice tog žirija bile su filmska i pozorišna kritičarka iz Italije Nataša Senjanović i urednica filmskog časopisa "Kinečko"iz Slovačke Eva Križkova.

"Erste" nagradu, koju dodeljuje Umetnički savet Festivala, dobio je finski film "Laponska odiseja" reditelja Domea Karukoskog.

Svečanim proglašenjem i uručenjem nagrada večeras se završava festival na kojem je od 16. Jula u takmičarskim i pratećim programima prikazano oko 80 filmova iz 30 zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: