Preminuo glumac Dušan Janićijević

Velikan jugoslovenske i srpske kinematografije Dušan Janićijević preminuo je jutros u 79. godini, u rodnom Grguru, kod Blaca, saopštila je porodica.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 05.07.2011.

11:54

Default images

Rođen je 27. aprila 1932. godine u Grguru, a glumu završio na Pozorišnoj akademiji u Beogradu.

Rad na filmu otpočeo je već kao student, naslovnom ulogom Stojana Mutikaše u istoimenom ostvarenju Feodora Hanžekovića, za koju je dobio Zlatnu arena na prvom Festivalu jugoslovenskog filma u Puli 1954. godine.

Od tada igrao je u više od 500 filmova i televizijskih serija, a poslednju ulogu ostvario je u filmu Dragana Bjelogrlića "Montevideo, Bog te video".

Gotovo da nije bilo filma u kojem Janićjević nije igrao, a ni nagrade koju nije dobio. Režiseri su mu poveravali najčešće glavne uloge, ili one do njih, od Radoša Novakovića i Zdravka Velimirović do Makavejeva i Jelića, Mikija Stamenkovića, Živojina Pavlovića i Gorana Paskaljevića, a onda i mlađi - Radoš Bajić, Siniša Kovačević, Dragan Bjelogrlić...

Po sopstvenom priznanju, najteža mu je bila uloga u filmu “Gazija” po Andrićevim pripovetkama, a onu u filmu “Zadah tela” Žike Pavlovića smatrao je najuspešnijom.

Tokom šezdeset godina Janićijević je igrao na mnogim pozorišnim scenama i nanizao uloge u Jugoslovenskom dramskom, Narodnom pozorištu, Ateljeu 212...

Pre dve sedmice objavljena je njegova knjiga "Sećanja", u kojoj je ispričao svoj životni i glumački put, a Siniša Kovačević tim povodom napisao da je bio veliki glumac, ali i veliki čovek.

Janićijević će danas biti prebačen u Beograd, a datum kremacije biće naknadno objavljen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: