Beč u aprilu slavi Makavejeva

Austrijski filmski muzej u Beču posvetio je april slavnom reditelju Dušanu Makavejevu, a tim povodom će od 8. aprila do 4. maja biti organizovana retrospektiva svih sačuvanih filmova ovog reditelja.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 09.04.2011.

12:20

Default images

Retrospektiva je svečano otvorena projekcijom filma „WR Misterija organizma“ kao i prikazivanjem više kratkometražnih filmovima, uz prisustvo Makavejeva. Reditelj je vodio dijalog na sceni sa direktorom bečkog filmskog muzeja Aleksandrom Horvatom i umetničkim direktorom ljubljanske Kinoteke Jurijem Medinom, kao i publikom.

Na iznenađenje svih u Beč je neočekivano doputovala i glumica Jagoda Kaloper iz Zagreba da bi prisustvovala ovoj velikoj retrospektivi.

Austrijski filmski muzej uložio je velike napore da ova retrospektiva bude što bolje organizovana, pa su čak napravljene i nove kopije kratkometražnih filmova Makavejeva.

Retrospektiva filmskih ostvarenja slavnog reditelja, rođenog u Beogradu,posle Beča će se preseliti u Ljubljanu, a potom u Bazel. Ljubitelji filmova u Beču moći će narednih dana, između ostalog da pogledaju Makavejeve filmove „Nevinost bez zaštite“, „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT-a“, „The Coca Cola Kid“, „Čovek nije tica“ i druge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: