Preminula glumica Elizabet Tejlor

Glumica Elizabet Tejlor, jedna od poslednjih legendi "zlatnog doba" Holivuda, umrla je danas u 80. godini u Los Anđelesu.

Kultura

Izvor: Izvor: Beta, B92

Sreda, 23.03.2011.

14:34

Default images

Njen agent Sali Morison kazala je da je glumica umrla u bolnici "Sedars Sinaj" od posledica srčane insuficijencije. Elizabet Tejlor je hospitalizovana pre šest sedmica.

Glumica je prve korake na filmu napravila kao dete, a u karijeri je snimila više od 50 filmova. Bila je jednako slavna po izuzetnoj lepoti kao i po burnom privatnom životu, uključujući osam brakova i brojne zdravstvene probleme, a postala je baka već u svojoj 39. godini.

Dobila je dva Oskara, za filmove "Baterfild 8" i "Ko se boji Virdžinije Vulf?", a za Oskara je bila nominovana i za filmove "Drvo života", "Mačka na usijanom limenom krovu" i "Iznenada prošlog leta". U poznim godinama bavila se humanitarnim radom, za koji je 1993. nagrađena specijalnim Oskarom.

U životu, kao i na filmu, debitovala je veoma brzo i intenzivno. Lepa devojčica smeđe kose rođena 1932. u Londonu od oca trgovca umetninama i majke glumice, prvu ulogu imala je sa 10 godina u filmu "Lesi se vraća kući".

Amerika se brzo zaljubila u Liz, koja potom niže uloge, uključujući one u filmovima Vinsenta Minelija "Otac neveste" i "Očeva mala dividenda" i uspela je u onome u čemu, na primer, nije Širli Templ, da od deteta zvezda postane ugledna glumica.

U jednom od intervjua priznala je da joj je detinjstvo bilo teško, pošto su joj ga studiji "ukrali". "Jedan od retkih perioda kada sam istinski bila srećna bilo je kada sam bila dete, pre nego što sam počela da glumim", kazala je.



Elizabeta Tejlor prvi put se udala 1950, za Konrada Hiltona, i taj brak je trajao do 1951. Drugi muž bio joj je Majkl Vilding, od 1952. do 1957. godine.

Godine 1956, sa 24 godine, snimila je film "Div" sa Rokom Hadsonom i Džejmsom Dinom - koji je umro neposredno posle pojave filma u bioskopima - i njime otvorila blistavu deceniju u kojoj su se filmska remek-dela nizala jedno za drugim.

Bila je nezaboravna Megi u "Mački na usijanom limenom krovu" (1958), sa Polom Njumenom, a godinu dana kasnije otkrila je univerzum Tenesija Vilijamsa u filmu "Iznenada prošlog leta" Džozefa L. Mankjeviča. U to vreme bila je jedna od najbolje plaćenih glumica u Holivudu.

Ipak, to je i epoha u kojoj je prvi put obolela od depresije, posle iznenadne smrti trećeg muža Majka Toda 1958. U to vreme majka troje dece, glumica je zatim usvojila hendikepiranu nemačku devojčicu. Ubrzo se udaje za pevača Edija Fišera.

"Ja sam neko ko ima potrebu da bude u braku, verovatno jer patim od velike nesigurnosti", priznala je u jednom intervjuu.

Godine 1963. "Kleopatra" označava novi preokret u njenoj karijeri. Mankijevičev film, za koji je dobila u to vreme neverovatnih milion dolara, postao je jedan od najlošijih filmova u istoriji sedme umetnosti. Ipak, tokom snimanja, izvesni Ričard Barton upitao ju je: "Da li vam je neko već rekao da ste veoma lepa devojka?".

Liz se ubrzo zaljubila i izjavila da obožava što "nije Elizabet Tejlor, već žena Ričarda" Bartona, za koga se udala 1964, a potom i 1975. U to vreme kazala je da je to prvi put da se "ne plaši sebe same".



Barton je glumici poklonio najlepše dijamante na svetu i sa njom igrao u brojnim filmovima - "Ko se boji Virdžinije Vulf?" (1966) za koji je nagrađena Oskarom, i "Ukroćena goropad" Franka Zefirelija (1967). Zajedno su snimili ukupno 12 filmova.

Posle filma "Odsjaj u zlatnom oku" Džona Hjustona, sa Marlonom Brandom, glumica zakoračuje u 1970. godine koje će biti fatalne po njenu karijeri. Ona koja je smatrana jednom od najlepših žena na svetu postaje opsednuta debljinom i dijetama, počinje da uzima lekove za smirenje i okreće se alkoholu.

Posle Bartona, udavala se dva puta, za Džona Vornera i Larija Fortenskog, a poslednji put se razvela 1996.

Pogođena smrću Roka Hadsona 1985, Elizabeta Tejlor je iste godine osnovala Američku fondaciju za istraživanje side (AmFAR). Glumica je 1988. objavila memoare "Elizabeth Takes Off".



Tokom 1990-ih godina podvrgnuta je dvema operacijama kuka, a 1997. joj je uklonjen benigni tumor na mozgu.

Britanska kraljica Elizabeta dodelila joj je u maju 2000. plemićku titulu.

Glumica rođena 1932. u Londonu preživela je više susreta sa smrću. Jednom je izjavila: „Ja ulazim u bolnice kao što neko ulazi u taksi”.

Ovde možete da pročitate jedan od poslednjih intervjua koji je Elizabet Tejlor dala za najnovije izdanje Harper’s Bazaara zvezdi rijaliti šoua Kim Kardašijan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: