UNESCO pokrovitelj "Godine filma"

"Godina filma u Srbiji", čije će obeležavanje početi 6. juna otvaranjem nove zgrade Kinoteke, biće održana pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 02.03.2011.

12:32

Default images

Pomoćnik za kulturu generalne direktorke UNESCO-a Frančesko Bandarin (Francesco Bandarin) obavestio je Ministarstvo kulture da je ta međunarodna organizacija sa zadovoljstvom prihvatila pokroviteljstvo nad proslavom 100 godina od nastanka prvog srpskog igranog filma.

Prema rečima pomoćnika generalne direktorke UNESCO-a, ta organizacija je uverena da će obeležavanje"Godine filma u Srbiji "doprineti da se film prepozna kao važna umetnička forma za komunikaciju i vredan instrument za dijalog sa potencijalom da spoji različite kulture, kao i da će doprineti očuvanju svetskog filmskog nasleđa".

Predstavnik UNESCO-a naveo je da je proslava stogodišnjice srpskog filma "doprinos svetskom filmskom nasleđu i u skladu je sa stremljenjima programa "Pamćenje sveta" UNESCOA-a koji ima za cilj očuvanje vrednih arhivskih materijala".

Godina filma biće posvećena glumcima, rediteljima, scenaristima, istoričarima filma, filmskim radnicima i publici, a biće označena povećanom brigom o filmu, uređenju uslova podsticajnih za razvoj srpske kinematografije i pospešivanje vidljivosti našeg filma u svetu.

Platformu za "Godinu filma" u prvom redu čine institucionalna pitanja - Kinoteka će dobiti novu zgradu, u planu je transformacija Filmskih novosti u Audio-vizuelni arhiv Srbije, a Ministarstvo kulture aktivno radi na donošenju Zakona o kinematografiji, koji već imaju mnoge evropske zemlje. Značajni segmenti aktivnosti biće i međunarodna promocija srpskog filma, podrška razvoju bioskopske mreže i transformacija filmskih manifestacija. Film je važan potencijal ne samo za kulturu, već i za ekonomiju Srbije.

Prvi srpski igrani film "Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa" Ilije Stanojevića snimljen je 1911. godine.

Odbor za obeležavanje Godine filma u Srbiji čine direktor Kinoteke Radoslav Zelenović, reditelji Goran Marković, Goran Paskaljević, Srđan Karanović i Emir Kusturica, glumci Milena Dravić i Velimir Bata Živojinović, istoričar filma Dejan Kosanović, kritičar Milan Vlajčić i scenarista Gordan Mihić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: