Misterija Čaplinovog rođenja

Iako Londonci sa ponosom ističu da je Čarli Čaplin rođen baš u njihovom gradu, nedavno otkrivena dokumenta pokazuju da je slavni komičar davne 1889. godine najverovatnije rođen u putujućem romskom karavanu, daleko od Londona.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 19.02.2011.

14:01

Default images

Stanovnici Londona bili su veoma ponosni kada je 1981. godine ser Ralf Ričardson otkrio statuu Čarlija Čaplina, delo umetnika Džona Dabldeja. Činjenica da je jedna od najznačajnijih ličnosti iz sveta filma rođena u njihovom gradu, svakako je nešto čime se treba ponositi. Stoga i ne čudi što je protekle sedmice britansku, a pre svega londonsku javnost, uzdrmala činjenica da Čaplin ipak nije dete londonskih ulica.

Misterija Čaplinovog rođenja biće delimično razrešena kada 21. februara na radiju BBC bude emitovana emisija koja otkriva nove detalje Čaplinovog života. Autor emisije Metju Svit posetio je Čaplinov porodični dom u Švajcarskoj gde ja našao brojna dokumenta i snimke koji do sada nisu bili poznati javnosti.
Razna pisma, isečci iz novina kao i snimak Čaplina kako svira klavir do sada su bili u posedu Čaplinovog sina Majkla. Ipak, Svitovu pažnju najviše je privuklo pismo koje je Čaplinu poslao izvesni Džek Hil, koji je sedamdesetih godina prošlog veka živeo u Stafordširu.

Hil u pismu navodi da je Čaplin rođak žene koja je poznata kao Kraljica Roma (The Gypsy Queen). Ona je izvesno vreme živela sa karavanom u gradiću Smetvik blizu Birmingema, i prema Hilovim saznanjima, Čaplin je upravo tu i rođen.

Metju Svit je za „Guardian“ izjavio da Čaplinov sin Majkl smatra da je pismo verovatno istinito. „Ideja o prepravljanju istorije porodice Čaplin nije uplašila Majkla. Rekao mi je da smatra da je pismo veoma značilo njegovom ocu, jer ne postoji drugi razlog zbog kojeg bi ga Čarli čuvao toliko godina.“

Krštenica Čarlija Čaplina nikada nije pronađena. Njegova majka Hana, čije je devojačko prezime Hil, poreklom je iz karavanske porodice. Tokom osamdesetih godina devetnaestog veka u prigradskim industrijskim naseljima Birmingema veoma je značajna bila romska zajednica „Black Patch“, pa je moguće da je i sam Čaplin romskog porekla, smatra Svit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: