Šibin "Valter" je nedostižan

Film "Montevideo, Bog te video" reditelja Dragana Bjelogrlića tokom osam nedelja od početka prikazivanja videlo je 400.000 ljudi, što nagoveštava da bi to filmsko ostvarenje moglo da se približi makar nekim domaćim rekordima.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.02.2011.

15:33

Default images

Najviše gledalaca u Srbiji do sada je imala "Zona Zamfirova" Zdravka Šotre, oko milion, a slede "Lepa sela, lepo gore" Srđana Dragojevića sa oko 610.000.

Veliku gledanost u SFRJ imali su "Skupljači perja" Aleksandra Saše Petrovića, a 1991. rekorder je bila "Tesna koža" Miće Miloševića, za koji je scenario napisao Siniša Pavić.

Najveći broj gledalaca jednog filma proizvedenog na području bivše Jugoslavije zabeležio je "Valter brani Sarajevo" Hajrudina Šibe Krvavca, snimljen 1972. godine.

Samo u Kini, za skoro 40 godina koliko se tamo prikazuje, videlo ga je, prema nekim podacima, ni manje ni više nego 11,5 milijardi gledalaca. Kinezi najavljuju da će snimiti seriju u 30 nastavaka, pod istim nazivom, a snimanje bi trebalo da bude u Novom Pazaru.

U Federaciji BiH se smatra da je Valter "najgledaniji bosanski film" svih vremena. Drugo mesto gledanosti u tom entitetu pripada filmu "Ničija zemlja" za koji je 2001. godine Oskar dobio reditelj Danis Tanović.

U bivšoj SFRJ najveću gledanost imala je "Bitka na Neretvi" Veljka Bulajića, oko 4,5 miliona, ali taj film, čije snimanje je završeno 1969, ponovo je na bioskopskom programu, pa će cifra biti i veća.

U Srbiji je pored "Montevidea" u poslednje vreme rado gledan i film "Šišanje" Stevana Filipovića, i u 15 sedmica videlo ga je 75.000 ljudi.

U Hrvatskoj je najgledaniji film produkcije iz te države "Verujem u andjele" Nikše Sviličića.

Najviše gledalaca u Sloveniji dosad, 160.000, imao je film "Petlov doručak" Marka Neberšnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: