Zabranjen nastavak „Lovca u žitu“

Roman švedskog pisca Frederika Koltinga, koji je postao poznat kao nastavak kultnog dela „Lovac u žitu“ neće biti objavljen u SAD i Kanadi zbog problema oko autorskih prava.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 13.01.2011.

17:34

Default images

Knjiga, čiji je naslov trebalo da bude „60 Years Later: Coming Through the Rye“ neće se prodavati u pomenutim zemljama, saopštio je 13. januara BBC.

Kolting će takođe morati da se odrekne prvobitnog naslova. To je deo dogovora koji je ovaj pisac postigao sa advokatima koji brane zaostavštinu Džeroma Dejvida Selindžera, autora originalnog „Lovca u žitu“.

Selindžer je pre svoje nedavne smrti podigao optužnicu protiv švedskog pisca, koji je svoje delo objavio pod pseudonimom Džon Dejvid Kalifornija. Spor oko autorskih prava nije prekinut ni nakon Selindžerove smrti, a sklopljeni dogovor zabranjuje bilo kakvo objavljivanje Koltingove knjige u SAD i Kanadi, čak i na internetu.
Ipak, znatiželjnici knjigu mogu nabaviti u velikom broju drugih zemalja, u u Velikoj Britaniji taj roman je u prodaji od juna 2009. godine. Kolting nije hteo da komentariše postignuti dogovor, ali je za „Publisher Weekly“ izjavio da je zadovoljan zbog toga što će knjiga zaživeti u drugim zemljama.

Sudski posrednik u sporu smatrao je da Koltingov roman previše liči na knjigu „Lovac u žitu“, iako je Kolting tvrdio da nije reč o nastavku. Osim zabrane namenjene Koltingu, Selindžerovi advokati su se izborili i za zabranu objavljivanja bilo kog nastavka „Lovca u žitu“ u budućnosti.

Koltingov roman prati život sedamdesetogodišnjeg junaka nazvanog „Gospodin K“, koji iz staračkog doma beži u Njujork.

„Lovac u žitu“ („The Catcher in the Rye“) objavljen je 1951. godine i doneo je Selindžeru svetsku slavu. Glavni lik, antiheroj Holden Kolfild, postao je sibol tinejdžerskog bunta, a roman je do sada prodat u preko 65 miliona primeraka. Nalazi se i na listi sto najboljih romana napisanih na engleskom jeziku od 1923. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: