"Beli, beli svet" otvorio 16. FAF

Beogradskom premijerom filma "Beli, beli svet", u režiji Olega Novkovića i po scenariju Milene Marković, u utorak uveče u Centru "Sava" počeo je 16. Festival autorskog filma (FAF), koji je proglasila otvorenim glumica Nada Šargin.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.12.2010.

09:55

Default images

"Slogan ovog festivala glasi: Sloboda skupo košta, a ja svima vama želim da bez obzira na tu činjenicu ostvarite i sačuvate svoju slobodu", rekla je ona obraćajući se publici, mnogobrojnoj za ovu vrstu programa.

"Čast mi je da sam u prilici da otvorim Festival autorskog filma i to baš ovaj na kojem se prikazuje novi film Olega, Milene i njihove magične glumačke ekipe", rekla je umetnica koja je ostvarila izuzetnu ulogu u prethodnom ostvarenju tog autorskog para "Sutra ujutru".

Predsednik Saveta festivala, reditelj Srdan Golubović poželeo je dobrodošlicu publici istakavši da je za proteklih 15 godina FAF "postao jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u zemlji, festival na kojem smo otkrivali zanimljive, hrabre, maštovite i drugačije autore i filmove, festival koji nikada nije patio od lažnog glamura i crvenog tepiha".

"Uspeo je da ostane dosledan sopstvenom duhu, da istražuje i da u potpunosti bude posvećen onima koji iskreno vole film. Svi mi koji danas radimo na ovom festivalu umetnički smo se obrazovali i učili na njegovim programima", rekao je Golubović.

On je naglasio da je divna stvar što je jedan od tih autora i Novković, "što pokazuje da misija festivala svih ovih godina nije bila samo da prikazuje najznačajnija dela iz sveta već i da ima snažan uticaj na stvaranje ovdašnje umetničke scene".

"Danas kada u Srbiji gotovo ne postoji ni jedan bioskop koji prikazuje autorske filmove, kada se ceo bioskopski život preselio u šoping molove, ovaj festival je jedna od retkih manifestacija koja veliča film kao umetnost", zaključio je Golubović.
Fonet
"Beli, beli svet", tragična priča o ljubavi, strasti i beznadju, snimljena u Boru na fonu ekonomske propasti nekada prosperitetnog rudarskog grada, koja niže međunarodne nagrade od premijere proteklog leta na festivalu u Lokarnu, naišla je na vrlo dobar prijem i kod beogradske publike.

Posle projekcije, uz burne aplauze poklonili su se reditelj i scenaristkinja, glavni glumci Jasna Djuričić, Hana Selimović i Uliks Fehmiu, koji je bio i koproducent, producentkinja Milena Trobožić Garfild i drugi članovi filmske ekipe.



"Beli, beli svet" biće repriziran u sredu uveče u Dvorani kulturnog centra, gde će do 7. decembra trajati glavni program FAF-a, a prateći programi održavaće se u Muzeju kinoteke, Kulturnom centru "Grad" i Domu kulture "Studentski grad".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: