”Beli Beli Svet” nagrađen u Lokarnu

Srpski predstavnik u zvaničnoj konkurenciji Internacionalnog filmskog festivala u švajcarskom Lokarnu, "Beli Beli Svet" Olega Novkovića, osvojio je dve ugledne nagrade.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 15.08.2010.

15:15

Default images

Jasna Đuričić je nagrađena “Zlatnim Leopardom” za ulogu Ružice, a "Beli Beli Svet” nagrađen je uglednom nagradom za umetnički film "Art Cinema Award" koju dodeljuje međunarodno udruženje za art filmove "Art &Essays Cinema Confederation (CICAE)."

“Meni, kao producentu filma, obe nagrade predstavljaju posebnu podršku i ohrabrenje”, rekla je Milena Trobožić Garfield koja je, zajedno sa Uliksom Fehmiuom bila srpski producent filma.

“Zlatni Leopard“ za glavnu žensku ulogu, Jasni Đuričić je i nagrada predivnoj glumici i nagrada filmu. "Art Cinema Award" je kompliment umetničkim kvalitetima filma, ali i veoma važna preporuka za buduci plasman filma u svetskoj bioskopskoj mreži. Umetnički filmovi već sada imaju preko 100 miliona gledalaca godišnje u Evropi. Mislim da je budućnost evropskog filma i nezavisnih ( ne-holivudskih) produkcija upravo u njihovom re-pozicioniranju iz sfere zabave u sferu umetnosti, rame uz rame sa pozorištem, operom ili vizulenim umetnostima. Sve ove umetnosti imaju svoju publiku i doživljavaju veliki preobražaj i ja duboko verujem da će se to desiti i sa umetničkim filmom. "Art Cinema Award" je za mene, kao producenta - ispunjenje sna,” rekla je producentkinja.

Film "Beli Beli Svet" premijerno je prikazan 6. avgusta u glavnoj selekciji festivala u Lokarnu, jednog od najuglednijih i sa Kanom i Venecijom najstarijih festivala na svetu. Posle premijernog prikazivanja, film je imao i dve reprize, 7. i 8. avgusta, a zbog velikog interesovanja publike, prikazan je i poslednjeg dana festivala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: