,,Beldocs 2010’’, dan četvrti

Četvrtog dana Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u regionalnoj takmičarskoj selekciji biće prikazani filmovi ,,Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest” Željka Mirkovića i ,,Centar za pranje filmova” Srđana Kneževića.

Tanjug Izvor:
Foto: ZagrebDox
Foto: ZagrebDox

U Mirkovićevom filmu, srpsko-belgijske produkcije, dvojica popularnih pisaca, Miljenko Jergović iz Hrvatske i Marko Vidojković iz Srbije smenjuju se za volanom ,,juga”, simbola njihove zajedničke prošlosti, u vožnji putem, koji se nekad zvao Autoput Bratstva i jedinstva - od Slovenije do Makedonije, preko Hrvatske, Bosne i Srbije.

Tokom ekskurzije duge 3.000 kilometara u malom crvenom ,,jugu”, dva lucidna i duhovita pisca bestselera, uz izvanrednu muziku Vlade Divljana, istražuju podele koje je donela istorija, pitaju se gde ih vodi sadašnjost i razgovaraju sa ljudima od kojih traže odgovor kako su dotle dospeli.

,,Centar za pranje filmova” u najširem smislu bavi se dešavanjima u svim oblastima kinematografske industrije u Srbiji u protekloj deceniji i pokušava da nađe odgovore za neke ,,veoma čudne postupke nove vlasti”.

Kroz govorno-faktografsku dokumentarnu formu, Knežević je pokušao da ukaže na stanje u srpskoj kinematografiji.

U međunarodnoj selekciji danas su na repertoaru ,,Beldocsa” dva izraelska filma - ,,Pica u Aušvicu” Moše Cimermana, ,,Krvna veza” Noe Ben Hagai i švajcarski dokumentarac ,,Bog tako ne kaže” Brigite Utar Kornecki.

,,Pica u Aušvicu” je priča o Jevrejinu koji odlučuje da se vrati u logor Aušvic i tamo se, tokom jedne noći, podseti na stravične događaje koje je preživeo, dok njegova ćerka sve to snima, a ,,Krvna veza”, kroz porodičnu sagu o problemima između dve familije Izraelaca i Arapa, zapravo na duboko simboličan i metaforičan način prikazuje kompleksne odnose naroda Srednjeg istoka.

,,Bog tako ne kaže” je teška drama o žrtvama brutalnog građanskog rata u Sijeri Leoneu od 1991. do 2002. godine, gde je na hiljade ljudi ostalo bez obe ruke u jezivim ratnim zločinima.

Kompletan autor ove dokumentarističke postratne priče, Korneckijeva, koji je potpisnik režije, scenarija, montaže, kamere i produkcije, pokušava da u razgovoru sa žrtvama tog strahovitog rata sazna postoji li u njima i dalje želja za osvetom prema dželatima ili su se jednostavno prepustili sudbini.

U okviru pratećeg programa ,,Žiri je uvek u pravu”, publika će moći da pogleda kandidata za 82. Oskara, američko ostvarenje ,,Svaki sitan korak” reditelja Džejmsa D. Šterna i Adama Del Deoa, o pripremama grandioznog i raskošnog mjuzikla na Brodveju - ,,A Chorus Line”, koji je različitim adaptacijama igran u 22 zemlje sveta, a nekoliko sezona je bio i na repertoaru beogradskog Pozorišta na Terazijama.

Program ,,Fokus: Rusija”, pored repriza filmova ,,Dionisije” Dmitrija Černecovog i ,,Blokada” Sergeja Loznice, donosi i nemački dokumentarac Kristijane Buhner, čija je radnja smeštena u petrogradskom šestosobnom stanu u kome žive četiri porodice, deleći samo kupatilo i kuhinju.

Zaplet u ovom ,,kvazi rialiti šouu” nastaje kada jedna porodica odluči da proda svoju sobu i tada na scenu stupaju agenti nekretnina, željni da prodaju ceo stan i zarade ogromnu sumu novca.

U okviru profesionalnog programa ,,Beldocsa”- ,,BeldocsPro” u Domu omladine biće održana javna tribina, na kojoj će biti analizirano funkcionisanje aktuelnog sistema javnog sufinansiranja koji se tiče proizvodnje dokumentarnog filma i mogućeg unapređenje tog sistema.

Film/TV

Paterson: Poezija jednog običnog života

Džim Džarmuš je reditelj koji može da se voli ili mrzi, ali prema kome je teško ostati ravnodušan. U svom prethodnom igranom filmu Only lovers left alive on temu besmrtnosti obrađuje kroz ljubavni odnos između dva vampira. U svom poslednjem filmu Paterson, on se bavi prolaznošću i lepotom jednog običnog života, koji živi većina ljudi, i zbog toga ovaj film jeste nešto što je prijemčivo i poznato.

Film/TV sreda 22.03. 16:42 Komentara: 5

Novi film Grlića i Ivanišina na Martovskom festivalu

U okviru 64. Martovskog festivala - Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, u Velikoj sali Doma omladine Beograda 1. aprila od 21 čas, premijerno pred domaćom publikom biće prikazan novi film Rajka Grlića i Matjaža Ivanišina "Svaka dobra priča je ljubavna priča" (Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba, Slovenija/Hrvatska, 2017, trajanje 70:50).

Film/TV sreda 22.03. 15:32 Komentara: 0

Bond, Betmen, šta još treba ubiti posle "Terminatora"?

Studio Paramaunt je odlučio da ugasi filmsku franšizu "Terminator", a iako se fanovi nadaju da će je oživeti Džejms Kameron kad uspe da vrati prava 2019. godine, verovatno je najbolje za sve da se posle dva odlična dela i tri veoma loša naprosto stane. Britanski "Gardijan" smatra da bi isti tretman trebalo primeniti na još nekoliko filmskih serijala.

Film/TV sreda 22.03. 10:48 Komentara: 34

Američki film u evropskom rukopisu: Mančester na moru

Sve ono što volimo u novom talasu evropskog filma sada možemo naći u američkom ostvarenju Mančester na moru Keneta Lonergana. Film je imao premijeru na Sandens festivalu u Americi, a trenutno je nominovan u čak šest kategorija za ovogodišnju dodelu američke filmske nagrade Oskar.

Film/TV utorak 21.03. 10:43 Komentara: 13
strana 1 od 1397 idi na stranu