Geografija, mange i FEST

Već pominjani film Miyoko, jedan od dva japanska kandidata za nagradu ,,Tigar“ u Roterdamu , trebalo bi da bude favorit ako je suditi po slučajnostima i ako slučajnosti uopšte postoje.

Kultura

Izvor: Piše: Miloš Tomin

Utorak, 02.02.2010.

20:50

Default images

Roterdam, ponedeljak 1. februar 2010.

Kompletan žiri za nagradu ,,Tigar“ okupio se juče u punom sastavu na projekciji ovog filma, a pošto je jedan od članova Filip Čeah direktor filmskog festivala u Singapuru, nadajmo se da će pokušati da potera vodu na stranu Azije jer roterdamski žiri često voli da geografski ravnopravno podeli nagrade, Evropi, Aziji i Americi.

Za jednog debitanta, Cubota Jošifumi pokazuje zavidno vladanje filmskim izrazom, ali svoj pravi talenat pokazuje u prelazima sa manga strip tabli na filmske kadrova i natrag.

Ono što je interesantno je da je isti metod koristio i Abe Šiniči, manga crtač i umetnik po čijim je stripovima to jest biografiji ovaj film rađen. Sve mange Šiničija su bile autobiografske, njegova umetnost bila je pretapanje sopstvenog života prenošenjem na table pomoću fotoaparata jer je po sopstvenom priznanju bio loš crtač.

Ključnu ulogu u njegovom umetničkom procesu imala je njegova žena, model i muza Mijoko po kojoj film ima naslov za međunarodno tržište, dok je japanski distributerski naslov identičan manga stripu po kojem je nastao film: Miyoko Asagaya kibun.

Dok film pati od povremenog narativnog praznog hoda i scena koje same po sebi ničim ne doprinose filmu, sofisticirani erotizam i izvanredna gluma najbolja su preporuka za ovaj film i nadajmo se da je prvi film koji je „prugasti“ žiri odgledao ostavio na njih isti utisak kao i na vašeg izveštača.

Osim ,,Mijako“ i danskog filma ,,R“ još jedan kandidat za nagradu ,,Tigar“ koji se ističe svojim kvalitetom ako je suditi po šuškanjima kolega kritičara i novinara je estonski film ,,The Temptation of St. Tony“, o nezadrživom pohodu grabljivog kapitalizma kroz tranzicione zemlje istočne evrope. Ne znam da li je selektoru FEST-a palo na pamet da uvrsti ovaj film u program ali po tome kako je DEK-a prodrmala domaću ekonomiju, trebalo je da to bude prvi izbor za otvaranje Beogradskog festivala. U svakom slučaju apsolutni favorit što se tiče pravih filmofila treba da bude ,,Valhalla Rising“, Nikolasa Vindinga Refna koji na svu sreću jeste na programu. Što se tiče filma Hirokaze Kore-eda Lutka na naduvavanje (Air Doll ) prisutnom u programu oba festivala, FEST-a i IFFR, iako je Kore-Eda miljenik roterdamske publike reakcije na njegov poslednji film nisu bile najpozitivnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: