Medeni mesec premijerno u Veneciji

Na prestižnom Venecijanskom filmskom festivalu, koji počinje 2. septembra, Srbiju će predstavljati novo ostvarenje reditelja Gorana Paskaljevića "Medeni mesec".

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2009.

12:00

Default images

Film srpsko-albanske produkcije, koji je delimično sniman i u južnoj Italiji, imaće svetsku premijeru 5. septembra, u okviru selekcije "Velikani filma", posle čega će ga videti i publika u Torontu.

Ovo je peti Paskaljevićev film na tom festivalu, a njegova ostvarenja bila su uvrštena i u programe kanske i berlinske filmske smotre.

Autor je nedavno izjavio u intervju Tanjugu da je veoma srećan što će premijera biti baš u Veneciji.

Ovo je njegov četvrti film koji se prikazuje u selekciji "Velikani filma", što autor smatra dobrom šansom za prodaju u celom svetu.

Film je svojevrsni pionirski poduhvat, kao prva koprodukcija u istoriji kinematografije između Albanije i Srbije, a Paskaljević je scenario uradio u saradnji sa albanskim scenaristom Gecom Permetijem.

"Medeni mesec" čine tri priče - albanska i srpska priča o dva mlada para koji žive u uslovima koji im nisu naklonjeni i žele da odu u zapadnu Evropu i treća priča koja ih zatiče pred vratima Evrope.

Mladi Albanci idu brodom u Italiju, sa urednim vizama, a srpski par ide po pozivu u Beč, preko Budimpešte. Kroz njihove sudbine autor govori o odnosu Evrope prema južnom Balkanu.

Film je podržao Nacionalni filmski centar Albanije, koji je dodelio znatna sredstva, kao i naše Ministarstvo kulture.

Domaća premijera zakazana je za 24. novembar, u Centru "Sava", dok će distribucija biti skromna, sa samo dve-tri kopije.

Venecijanski međunarodni filmski festival, 66. po redu, ove godine biće održan od 2. do 12 septembra, a u okviru osam selekcija biće prikazano oko 90 filmova iz 27 zemalja.

Foto: FoNet

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: