"U snu" otvara 56. Kratki metar

Dokumentarni film "U snu" Džeremaje Zagara, dobitnik nekoliko nagrada na svetskim festivalima, otvoriće 30. marta u bioskopu "Balkan" 56. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 25.03.2009.

14:55

Default images

Film "U snu" vodi gledaoce u boemsku četvrt južne Filadelfije, u kojoj je više od 50.000 kvadratnih metara pokriveno ogledalima i mozaicima ekscentričnog Isaije Zagara, navodi se u saopštenju organizatora festivala.

Murali predstavljaju hroniku Zagarovog života sa suprugom Julijom i dovitljivo nagoveštavaju mračne uglove jedne neobične imaginacije: tamo gde je Isaija opsesivan i narcisoidan - Julija je graciozna i topla.

Decenijama, njihove suprotne prirode se savršeno dopunjuju. Porodica se, međutim, iznenada raspada - nekoliko sati pre nego što treba da preuzme sina iz rehabilitacionog centra, Isaija govori gledajući u kameru: "Kako ljudi stare, imaju sve manje i manje strasti". Umetnik priznaje aferu sa svojom asistentkinjom, a zatim govori o tome kako je bio izbačen iz kuće i priseća se samoubilačke depresije.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji se održava od 30. marta do 3. aprila, predstaviće 33 filma u inostranoj takmičarskoj selekciji i 39 filmova u domaćoj konkurenciji.

U domaćem takmičarskom programu prikazuje se 20 dokumentaraca, po sedam kratkih igranih i animiranih i pet eksperimentalnih filmova, dok će se u inostranoj selekciji za nagrade festivala takmičiti po devet dokumentarnih i animiranih i 15 kratkih igranih filmova.

Prateći program obuhvata specijalni ciklus "Moj heroj", posvećen ljudima čiji su životi obeleženi humanošću, zatim ciklus "Latino lonac" koji će predstaviti filmove o Meksiku, Argentini, Gvatemali, Nikaragvi, Venecueli i Kostariki, kao i ciklus najboljih filmova sa Internacionalnog festivala dokumentarnog filma u Marseju.

Filmovi iz takmičarskih programa prikazivaće se u Dvorani Kulturnog centra Beograda i u bioskopu "Balkan", dok će prateći filmski ciklusi biti prikazivani u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: