Festival kratkog i dok. filma

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, 56. po redu, na kome će biti prikazano 33 filma u stranom takmičarskom programu i 39 filmova u domaćoj konkurenciji, biće održan od 30. marta do 3. aprila u Beogradu.

Kultura

Izvor: Beta

Ponedeljak, 16.03.2009.

14:08

Default images

Umetnički direktor festivala Janko Baljak je na konferenciji za novinare rekao da će filmovi u takmičarskom delu programa biti prikazani u Dvorani kulturnog centra Beograd i u bioskopu Balkan, dok će prateći program biti prikazan u Muzeju jugoslovenske kinoteke.

Prema njegovim rečima, u domaćoj konkurenciji će biti prikazano 20 dokumentarnih filmova, sedam kratkih igranih, sedam animiranih i pet eksperimentalnih filmova, a u stranom takmičarskom programu će biti prikazano devet dokumentarnih, 15 kratkih igranih i devet animiranih filmova.

"Eksperimentalni filmovi strane produkcije se neće takmičiti za nagrade, nego će biti prikazani u okviru posebnog programa 'Lab'. Na festival je prijavljeno preko 500 filmova, što je znatno više nego proteklih godina", rekao je Baljak.

On je istakao da će na ovogodišnjem festivalu biti održano nekoliko pratećih programa, među kojima je i specijalni program "Moj heroj" u okviru kojeg će biti prikazano pet filmova o ljudima koji su svoj život posvetili pomaganju drugima.

Na festivalu će biti prikazani i filmovi o Meksiku, Argentini, Gvatemali, Nikaragvi, Venecueli i Kosta Riki u okviru programa "Latino lonac", kao i najbolji filmovi sa Internacionalnog festivala dokumentarnog filma u Marseju u okviru programa "Fid Marseille".

U okviru programa "Finska animacija" biće prikazano 18 kratkih animiranih finskih filmova najnovije produkcije, a program "Prix uip Europe" donosi kratke igrane i animirane filmove, dobitnike nagrade Evropske filmske akademije.

Na festivalu će biti održan i program "Njujork šest sati ranije" u okviru koga će biti prikazani filmovi srpskih autora koji žive u Njujorku i filmovi američkog reditelja Arija Golda koji će biti u žiriju ovogodišnjeg festivala.

Na ovogodišnjem festivalu biće prikazan i novi program, pod nazivom "Nova svetlost" na kome će biti prikazani filmovi snimljeni mobilnim telefonima i alternativnim filmskim sredstvima, a takođe će beogradska publika imati prilike da vidi filmove reditelja Veljka Bikića koji je umro 1998. godine.

Na ovogodišnjem festivalu biće dodeljena nagrada za životno delo, Mići Miloševiću, a u sklopu nagrade biće promovisana i monografija o njegovom radu i umetničkom putu.

Prema rečima Janka Baljaka, na 56. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, biće održane i tri specijalne projekcije: film Nenada Krasavca "Sister" o slučaju novinarke Dade Vujasinović, "Drvo Krakova" Branka Kresojevića o obnovi manastira Hilandar i film "All together now" Adriana Wilsa o grupi "Beatles".

Film o grupi "Beatles" će biti prikazan dan nakon zatvaranja festivala, 4. aprila u Dvorani kulturnog centra, a tom prilikom u Beograd će doći i reditelj Adrian Wils.

Karte za projekcije na 56. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, počeće da se prodaju od 23. marta po ceni od 100 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: