Uz Jangce

Jung Čeng, Kanada, 2007, 93'
mandarinski, engleski
Mesto: Dvorana Kulturnog centra Beograda
Vreme: sreda, 12. novembar, 18:30

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 05.11.2008.

15:49

Default images

Nagrade i festivali
Najbolji dugometražni dokumentarni film, Međunarodni filmski festival u Vankuveru 2007.
Nagrada “Don Hejg”, HotDocs, Toronto 2008.
Nagrada “Golden Gejt” za najbolji dugometražni dokumentarni film, Međunarodni filmski festival u San Francisku 2008.

Kritike
"Izvanredan... predivno snimljen i prožimajuć poput epskog romana."
– Liam Lejsi, Gloub and Mejl

Sinopsis
Luksuzna jahta plovi uz Jangce – kroz mitski vodeni put poznat u Kini jednostavno kao “Reka”. Uskoro, gradnja najveće hidroelektrične brane u istoriji promeniće tok Jangcea. Na obali reke, mlada devojka se oprašta od porodice dok voda nadire ka njihovoj maloj okućnici. Brana “Tri klisure”, sporni simbol kineskog ekonomskog čuda, predstavlja epski okvir za Uz Jangce, dramatičan dugometražni dokumentarni film o životu u kineskom snu 21. veka, koji pruža uznemirujući pogled u budućnost koja nas očekuje.

Biografija
Jung Čeng je kanadski reditelj koji živi i radi u Montrealu. Diplomirao je filmsku produkciju na Univerzitetu Konkordija u Montrealu i studirao glumu u njujorškoj Neighborhood Playhouse. Njegov prvi dokumentarni film Earth to Mouth hvaljen je zbog odlično vođene meditacije na temu proizvodnje hrane i radnika-migranata. Čeng je pokazao izvanredan osećaj za pričanje priča na filmskom platnu u svom prvom dugometražnom dokumentarcu Uz Jangce.
- Jung Čeng

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: