Engleski hirurg

Džefri Smit, Velika Britanija, 2007, 94'
engleski
Mesto: Dvorana Kulturnog centra Beograda
Vreme: utorak, 11. novembar, 16:30

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 05.11.2008.

00:24

Default images

Nagrade i festivali
Najbolji dugometražni dokumentarni film, Hotdocs 2008.
Najbolji dugometražni dokumentarni film, Silverdocs 2008.
Nagrada publike, Međunarodni festival dokumentarnog filma u Šefildu 2007.

Kritike
“…predivan, predivan film, najbolji dokumentarac poslednjih godina. Odjednom, dugometražni film o nekom starom doktoru deluje kao najbolja ideja na svetu i drago mi je da je neko imao dovoljno mašte da to shvati.”
– Sem Volaston, Gardijan

Sinopsis
Kako je to imati gotovo božanske hirurške moći, a ipak se boriti sa sopstvenom čovečnošću? Kako je to pokušati da se spase život, a, ipak, ne uspeti?

Snimljen u ukrajinskoj bolnici prepunoj očajnih pacijenata i improvizovane opreme, Engleski hirurg je intiman portret neurohirurga Henrija Marša dok se bori sa dilemama odnosa doktor-pacijent. “To je kao prodavanje duše đavolu, ali šta se tu može? Moj sin je, još kao beba, imao tumor na mozgu i očajnički mi je bila potrebna nečija pomoć. Jednostavno, ne mogu da ignorišem tu potrebu u drugima.”

Uz originalnu muziku koju su komponovali Nik Kejv i Voren Elis, Engleski hirurg se otvoreno suočava sa moralnim i etičkim problemima koji dotiču svakog od nas. Sve to u zemlji Ukrajini koja se bori da učini isto to…

Biografija
Džefri Smit je rođen u Melburnu, Australija, i oduvek je fasciniran pokretnim slikama. Otkrivši da kamera može biti moćno katarzično oruđe u pomaganju ljudima da prebrode teške periode u svojim životima, Džefri je snimio mnoge filmove koristeći kameru upravo na taj način. Dobitnik brojnih nagrada, uključujući i nagrade Kraljevskog televizijskog društva 2004. i 2007. godine, napravio je preko dvadeset dva filma za sve vodeće emitere u Velikoj Britaniji. Posvećen je filmovima koji posmatraju istinite životne drame i u kojima se ogledaju mnoge duboke etičke i moralne dileme.

Izjava reditelja
“Ovaj film je uzorna priča, a njegova poenta je da pokaže borbu jednog čoveka da učini dobro u sebičnom i izopačenom svetu. Imam averziju prema filmovima koji “nose poruku”, tako da mi je bilo važno da ono što dopre do publike bude usresređeno na Henrijevu emotivnu stvarnost. Na taj način, film je stvaran i dozvoljava sve one neodvojive ljudske kontradiktornosti i slabosti. Na kraju, možda nećemo svi biti u stanju da spašavamo živote onako kako to Henri čini, ali svi imamo izbor u tome kako se ophodimo jedni prema drugima. Stanislav nesebično pomaže svom susedu Marijanu; stare bake iz sela daju ono malo novca što imaju Marijanu ne bi li stigao do Kijeva; Igor bira da nastavi da radi kao doktor umesto da se obogati kao moćan medicinski birokrata, a Henri, pa, on samo nastavlja da bude Henri.”
- Džefri Smit

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: