Sedmo nebo

Andreas Drezen, Nemačka, 2008, 98’
nemački
Mesto: Dvorana Kulturnog centra Beograda
Vreme: petak, 7. novembar, 21:00

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 05.11.2008.

13:32

Default images

Nagrade i festivali
Nagrada “Otkucaj srca”, Međunarodni filmski festival u Kanu 2008.
Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima 2008.
Međunarodni filmski festival u Torontu 2008.

Kritike
“…mali film sa velikim srcem.” – Derek Eli, Varajeti

Sinopsis
Ona to nije tražila. Jednostavno se desilo. Bilo je tu skrivenih pogleda, privlačnosti. Ali ovo nikad nije trebalo da se desi. Inge je u svojim šezdesetim godinama. U braku je već 30 godina i voli svog muža. Ali, nju privlači jedan stariji čovek, Karl, koji ima već 76 godina. Tu je strast i seks. I, odjednom, ona se ponovo oseća kao devojka… Međutim, svo troje će osetiti razarajuće posledice kada Inge, opterećena krivicom, odluči da ispriča mužu o svojoj novoj ljubavi. Istina je da ljubav boli, čak i kad ste prešli šezdesetu. U doba u kom je preostalo vrlo malo seksualnih tabua, i dalje postoji element sramote kada žena u tim godinama ispuni svoje seksualne želje.

Biografija
Andreas Drezen je jedan od najcenjenijih mladih nemačkih reditelja, sa raznolikim nagrađivanim filmovima kao što su Leto u Berlinu (nagrada za najbolji scenario na Festivalu u San Sebastijanu), Na ćumur (osvojio Srebrnog medveda na Filmskom festivalu u Berlinu, kao i nagrade za najbolju režiju i najbolju glumačku ekipu na Filmskom festivalu u Čikagu) i Noćni oblici (nagrada za najboljeg glumca na Berlinalu i za najboljeg novog reditelja na Festivalu u Valjadolidu). Andreas je rođen 1963. u Nemačkoj, a počeo je da radi u pozorištu i da snima kratke filmove tokom ranih 80-ih.

Izjava reditelja
“Ljubavni film, ljubavna priča između dvoje starih ljudi koja se zasniva na činjenici da, uprkos godinama, čovek očigledno ne postaje ništa više obdaren razumom, da je iracionalnost toka ljudskog života tu sa nama dokle god nam srce kuca. Da se, uz sve regulativne uslove koje pokušavamo da uspostavimo, anarhija uvek iznova vraća. I kada je to u obliku ljubavi, osećam da je to dobra poruka.”

[O istraživanju za film] “Bio je to zbir više stvari koje su se uklopile, poput kratkog filma Pita Ekmana Muškarci moje bake u kom 78-godišnja gospođa govori o muškarcima u svom životu, pa i o svom seksualnom iskustvu. Od tog filma sam skočio sa stolice. Tako daleko od stereotipa u našim glavama, da posle šezdesete ne može biti seksa. To je potpuna glupost. Postoje predivne priče o ljudima koji su tek u tom dobu otkrili sopstvenu seksualnost. Više ne morate misliti o prevenciji, ne radi se samo o orgazmu, čovek tada razvije sasvim drugačiju vrstu nežnosti.”
- Andreas Drezen

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: