Fotografije Goranke Matić u KCB-u

Galerija Artget Kulturnog centra Beograd povodom obeležavanja desetogodišnjice rada koncipirala je izlagački program zamišljen je u duhu ovog jubileja.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 10.02.2011.

14:29

Default images

Biće organizovane izložbe umetnika po izboru dosadašnjih umetničkih direktora Galerije, fotografski projekti koji se bave prethodnom dekadom i prethodnim dekadama, kako u opusu pojedinih autora tako i u kretanjima na fotografskoj i kulturnoj sceni.

Prva u nizu izložbi koja će biti otvorena 11. februara, a koje biraju dosadašnji umetnički direktori je izložba Goranke Matić, Mreže sećanja po izboru filozofa, konceptualnog umetnika, univerzitetskog profesora Jovana Čekića, umetničkog direktora Galerije Artget 2002-2003. godine.

Goranka Matić, fotografkinja/umetnica izuzetno bogate i raznovrsne profesionalne biografije, sadašnja urednica fotografije na RTS i sama umetnička direktorka Galerije Artget 2005-2006, predstavlja se sa 200-ak fotografija koje su u prethodnoj deceniji poslate mejlom, u različitim prilikama, za različite potrebe, u različitim veličinama.

Čin slanja fotografija osnovni je kriterijum za ovaj izbor Jovana Čekića, koji u njihovim putanjama otkriva mreže aktuelnih i virtualnih prijatelja, mreže sećanja o ljudima, situacijama, o vremenu u kojem smo živeli.

Za katalog izložbe Mreže sećanja Jovan Čekić je napisao:

.. Samim tim što su poslate, ove fotografije već iscrtavaju određene putanje, ali istovremeno i moguće vektore koji kartografišu jednu mrežu prijatelja.

.. Bilo bi pogrešno jednu ovakvu mrežu shvatiti kao centralizovanu, zatvorenu mrežu u čijem je središtu autorka ovih fotografija. Upravo to što se ona pojavljuje na nekima od fotografija, najčešće u ogledalu sa još nekim, potvrđuje da je ona samo jedno od čvorišta ove mreže. Ono što probija iz ovih mreža sećanja jesu najrazličitiji preseci vremenskih i misaonih slika, slika koje upućuju na to da jedna aktuelna slika neprekidno biva brisana nekim opisom situacije, da bi sa mentalnom slikom gradila neku drugu sliku.

Kod umrežavanja tih drugih slika moguće je da nešto iz sedamdesetih probije u devedesete, kao i da nešto iz novog milenijuma retroaktivno postane vidljivo u nekim ranijim slikama. Sklop tih drugih slika ocrtava horizont smisla vremena u kojem smo živeli.

Goranka Matić je istoričarka umetnosti, koja se fotografijom profesionalno bavi od 1980, a od 1986. izlaže u zemlji i inostranstvu.

Fotografije je objavljivala u Liberation-u i vodećim časopisima i novinamana teritoriji bivše Jugoslavije: Džuboks, Start, Svijet, Polet, Omladinske novine, Duga, Politika, Delo. Njen fotografski opus obuhvata i portrete pisaca (za Vreme knjige/Stubove kulture), omote ploča rok i pop muzičara (Idoli, Bajaga, Balašević.) i izborne kampanje. Radila je kao urednica fotografije nedeljnika Vreme (1990-2006) i dnevnog lista Politika (2006-2010), a sada je urednica fotografije na Radio Televiziji Srbije. Članica je Foto sekcije ULUPUDS.

Izložba će biti otvorena do 2. marta

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: