Otvoren Muzej Šabačkih Jevreja

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je večeras u Šapcu, na otvaranju Muzeja Šabačkih Jevreja, da je jedan od ciljeva Ministarstva zalaganje za snažnu afirmaciju principa decentralizacije kulturne politike, jer "kultura mora da prožima svaki kutak naše države".

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 23.11.2017.

21:35

Otvoren Muzej Šabačkih Jevreja
Foto: Tanjug

Srbija ne sme da bude telo sa velikom glavom, sa Beogradom kao centrom kulturnih zbivanja i ovaj saziv Ministarstva kulture i informisanja je dosledan i čvrst u sprovođenju decentralizacije kulturne politike u praksi, ne samo na nivou "dopadljive sintagme", istakao je ministar. Prema njegovoj oceni, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja, Šabac je vrlo vibrantna kulturna sredina. "Ovo je lokalna sredina koja posvećuje pažnju kulturnom razvoju, zaštiti kulturnog nasleđa, kao i savremenom stvaralaštvu i drago mi je da su ovde razvijeni stavovi kada je reč o neophodnosti kulture", rekao je Vukosavljević i istakao da takvih gradova ima još, ali da je Šabac jedan od svetlijih primera. "Trudićemo se da podstičemo sve oblasti kulturnog života u ovom gradu", istakao je ministar. On je podsetio da je Šabac kao grad u Prvom svetskom ratu mnogo nastradao i da se do danas nije oporavio. Kako kaže, svaki napor, bilo intelektualni bilo kulturološki, koji služi da se ta sećanja sačuvaju, da se izvuku pouke, istorijske mudrosti i znanja, jesu napori vredni svakog truda i podrške, kako moralne tako i finansijske i političke, navodi se u saopštenju. Obnova ove sinagoge je značajan epilog u kulturi sećanja na stradanja dva naroda, Srba i Jevreja, ističe ministar i napominje da je dobar znak to što kulturni poslenici i uprava Grada Šapca sa dužnom pažnjom i brigom vode brigu o svom kulturnom životu. Na otvaranju izložbe "Bauhaus arhitekture Tel Aviva" u Biblioteci Šabačkoj, koja je prethodila svečanosti otvaranja Muzeja, Vukosavljević je podsetio da je Šabac grad u kojem su Jevreji i jevrejska zajednica ostavili dubok i značajan trag i napomenuo da je ova postavka prilika da se poboljša kulturna saradnja između Šapca i Izraela, ali i cele Srbije i Izraela. Odnosi dve zemlje su dobri, ocenio je ministar i napomenuo da se upravo kroz kulturnu razmenu oni dodatno potvrđuju. "Ova izložba je primer efektne međunarodne saradnje", zaključio je Vukosavljević. "Šabac je jedan od gradova koji je na konkursu 'Gradovi u fokusu' Ministarstva kulture i informisanja dobio sredstva za finansiranje projekta "EUreka! otkrili smo Šabac!" odnosno za rekonstrukciju stare sefardske sinagoge i osnivanje Muzeja šabačkih Jevreja", navodi se u saopštenju. Šabac je od Ministarstva kulture u 2016. i 2017. godini dobio oko 23 miliona dinara. Od toga je oko 20 miliona za projekte u vezi sa zaštitom kulturnog nasleđa, savremenim stvaralaštvom i međunarodnom saradnjom, a oko tri miliona za oblast informisanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: