Marina Abramović prodaje makaronse sa ukusom sebe

Marina je istraživala svoju prošlost i odrastanje kako bi napravila slatkiše koji savršeno odslikavaju sve elemente njenog života.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 06.10.2017.

18:35

Marina Abramović prodaje makaronse sa ukusom sebe
Foto: Thinkstock / ilustracija

Marina Abranović je imala mnogo projekata tokom poslednjih decenija. Sedela je u muzeju šest sati i puštala ljude da joj rade šta god hoće, hodala Kineskim zidom i izvela zastrašujuće napet test poverenja koji je uključivao luk i strelu. Šta sada? Prodaje čuvene kolačiče - makarons sa ukusom sebe.

U saradnji sa luksuznim brendom slatkiša/eksperimentalnim projektom Kreëmart, stvorila je makaronse "Koji imaju ukus nje", izveštava Artnet.

Marina je istraživala svoju prošlost i odrastanje kako bi napravila slatkiše koji savršeno odslikavaju sve elemente njenog života.

"Moja baka, rano ujutru, pravi kafu", objašnjava Marina u video-snimku koji je deo kampanje. "Miris kafe je bio svuda u kući. A onda sam se setila mirisa bosiljka, majčine dušice, semenki, kao i egzotičnih mirisa sa putovanja na koje sam išla kasnije. Setila sam se i vulkana i vodopada i osećaja ujutru kada sam gledala u mesto gde se more sreće sa okeanom, a okean sa nebom. Sve to zajedno, to je makaron mene."
"Najveći deo mojih radova je nematerijalan jer su performansi nematerijalni, pošto su ograničeni konceptom i vremenom", rekla je Marina u izjavi o projektu. "Kreëmart radi u mediju šećera koji je isto nematerijalan, jer ga konzumiraš, pojedeš i nema ga. Ono što ostaje iza je sećanje."

Artnet opisuje ukus slatkiša kao prepoznatljiv i intenzivan i kaže da "kao i umetnica, nije za svakoga".
Izvor: vijesti.me

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: