Kultura / Ostalo 11

Nobelova nagrada za književnost: Ko će naslediti Dilana?

Švedska akademija danas će objaviti ime dobitnika Nobelove nagrade za književnost i tada će se saznati ko će naslediti prošlogodišnjeg laureata Boba Dilana - hoće li to biti Italijan Klaudio Magris, Kenijac Kenijan Ngugi va Thiongo, Kanadjanka Margaret Etvud, Sirijac Adonis, ili možda "večiti favoriti" Filip Rot, Amos Oz i Haruki Murakami.

Izvor: Tanjug
Foto: Gettyimages

PROČITAJTE JOŠ:


"Švedska akademija odlučila je da objavi ime laureata Nobelove nagrade danas u 13.00 sati", objavljeno je na njenoj internet stranici.

Kako predviđaju književni krugovi, ovogodišnji izbor, će za razliku od prošlogodišnjeg, koji je izazvao mnoge polemike, ipak biti "opšteprihvaćen", prenela je Hina.

"Ono što se dogodilo prošle godine, bilo je zaista posebno. Verujem da će ove godine dobitnik nagrade biti romanopisac ili pisac eseja, muškarac poreklom iz Evrope. Potpuna suprotnost Bobu Dilanu", prognozirao je Bjorn Viman, urednik kulturne rubrike "Dagens Nihetera".

Portugalac Antonio Lobo Antunes i Albanac Ismail Kadare imaju, tvrdi, dobre izglede. Baš kao i Margaret Etvud čiji je roman "Sluškinjina priča" nedavno usešno adaptiran za televiziju.

Švedska akademija svake godine u februaru utvrdi popis svih predloženih kandidata, a zatim u maju izbor suzi na pet o kojima članovi Akademije raspravljaju tokom leta te nakon toga odabiru laureata.

U skladu s duhom testamenta Alfreda Nobela, dobitnik mora biti osoba "koja se bavi univerzalnim pitanjima, neko ko nas sve potiče na razmišljanje.

Među 113 dosad nagrađenih samo je 14 žena, ali Viman smatra da to ne znači da će ove godine biti nagrađena žena.

Iako Švedska akademija rado ističe da ne uzima u obzir ni poreklo ni pol, Polinger ipak tvrdi da će "ove godine Nobelova nagrada otići muškarcu, starom od 70 do 80 godina koji piše opsežne romane".

Komentari 11
Čitajte
Pošalji komentar

Ostalo

"Bila bi šteta da Srbi i Hrvati razgovaraju uz prevodioca"

Austrijski esejista Karl Markus Gaus, koji će otvoriti 62. Beogradski međunarodni sajam knjiga u ime četiri zemlje nemačkog govornog područja, kaže da je važno insistirati na značaju i dostojanstvu vlastitog jezika, ali isto tako ne treba vlastiti jezik veštački razgraničavati od drugih

Ostalo utorak 17.10. 14:51 Komentara: 3