Devojčica dodirnula nagog umetnika, javnost se podigla na noge

Kontroverzni performans brazilskog umetnika, tokom kojeg je četvorogodišnja devojčica dodirnula njegovo nago telo, izazvao je veliki bes javnosti u Brazilu.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 01.10.2017.

20:20

Devojčica dodirnula nagog umetnika, javnost se podigla na noge
Foto: Screenshot

Na video-snimku, koji je nastao u Muzeju moderne umetnosti (MAM) u Sau Paulu, može se videti kako devojčica prilazi umetniku i dodiruje njegove ruke, noge i stopala. Pored nje se nalazi njena majka, koja je ohrabruje u učestvovanju u performansu, prenosi news.com.au.

Organizatori izložbe strogo su porekli da je performans imao bilo kakav erotski sadržaj i istakli da je događaj bio pažljivo organizovan u zatvorenom okruženju.

Ipak, izvođenje umetnika Vagnera Švarca razbesnelo je lokalne desničare i desničarske grupe koje sada zahtevaju krivično gonjenje.

Oni su opisali performans kao zločin koji "podstiče pedofiliju", "eroticizam" i "pornografiju" i nazvali ga "ogavnom predstavom" koja decu "dovodi u opasnost".

Gospodin Švarc, koji se umetnošću bavi duže od 20 godina, objasnio je da je njegovo delo inspirisano serijom mehaničkih skulptura brazilske umetnice Lidije Klark iz 60-ih godina koja nosi ime "Bicho" ("Životinja").

"Dok stojim ili ležim u ranjivom stanju, moja publika interreaguje sa mojim telom. Pozivam je da ga menja, manipuliše njime, postavlja ga u različite položaje i pomoću njega stvara različite prikaze", rekao je.

Portparol muzeja demantovao je navode da je izložba sadržala bilo kakve "erotske" ili "neprimerene" elemente.

"Performans je izveden u zatvorenom prostoru, a devojčica koja je dodirnula telo umetnika bila je sa svojom majkom Elizabet Finger, koja je takođe umetnica. Devojčica je zamolila da učestvuje u performansu nakon što joj je objašnjen koncept dela, a sve vreme je bila u pratnji i pod nadzorom svoje majke. Ni u jednom trenutku nije pokazala znakove neprijatnosti ili averzije", istakao je muzej.

Događaj je obeležio otvaranje 35. Panorame brazilske umetnosti u MAM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: