Saksofonisti Milanu Saviću Francuski orden umetnosti

Milanu Saviću saksofonisti i direktoru međunarodnog festivala saksofona Belgrade SAXperience biće uručen Francuski orden umetnosti u rangu viteza 20. septembra na ceremoniji u Francuskoj ambasadi.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.09.2017.

10:12

Saksofonisti Milanu Saviću Francuski orden umetnosti

Priznanje će Saviću uručiti otpravnik poslova ambasade Francuske Nikola Faj. Orden umetnosti i književnosti u rangu viteza dodeljuje francusko Ministarstvo kulture osobama koje su se istakle stvaralaštvom na polju umetnosti ili književnosti i time doprineli francuskoj i svetskoj umetničkoj i kulturnoj baštini.

Ustanovljen je 1957. i "izaziva poštovanje i zavist među umetnicima, piscima, stvaraocima" kako se izrazio Andre Malro.

Milan Savić je do sada nastupao i držao majstorske kurseve u zemlji i inostranstvu Alpen Clašica Fest (ITA), Olimpic Saxophone Festival, (GR), i održao koncertnu turneju u Francuskoj sa pijanistom Ukijem Ovaskainenom.

Nastupao je sa Simfonijskim orkestrom RTS-a na Kolarcu, kamernim orkestrom Metamorfozis i Velikim kamernim orkestrom u sali Beogradske filharmonije. Snimao je za Radio Beograd i premijerno izveo kompozicije Ivana Jevtića, Ivana Brkljačića, Ante Grgina, Aleksandra Sedlara i drugih.

Često je angažovan u orkestru Beogradske filharmonije i Simfonijskom orkestru RTS-a, sa kojima je nastupao na koncertima i turnejama u zemlji i inostranstvu. Od 2006. godine radi u Muzičkoj školi Josip Slavenski kao profesor klarineta i saksofona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: