Povorka otvara Festival uličnih svirača u Petrovaradinu

Festival uličnih svirača- Gradić fest koji će biti održan od 1. do 3. semptembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, otvoriće povorka građana i umetnika koja će biti organizovana od Trga slobode do Beogradske kapije, u petak, 1. septembra, u večernjim satima.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 22.08.2017.

13:12

Povorka otvara Festival uličnih svirača u Petrovaradinu
Thinkstock

Kako je najavljeno na konferenciji za novinare u Gradskoj kući, povorku će predvoditi orkestar limenih duvača Braš band Flaać iz Ssvajcarske i majstor skulptura od balona iz Kanade, Sean Rooney.

“Od stranih izvođača na festivalu će učesvovati ‘Love and revenge’ koji donose muziku orijenta pomešanu sa savremenom matricom, potom berlinski bend ‘The Trouble notes’, performer iz Slovenije Kud Ljud, ekstremni akrobatski duo ‘Les dudes’ i drugi”, rekao je Zlatomir Gajić.

Tokom tri dana festivala, kako je najavljeno, program će se odvijati u Beogradskoj ulici, Vladimira Nazora, Štrosmajerovoj, na Trgu Vladike Nikolaja i kod Beogradske kapije.

“Domaće zvezde programa će biti Bojana Vunturišević, Bitibatibi, Luke black, Hornsman coyote, mambo stars,ali muzički programa je samo deo ovogodišnjeg festivala, ostale sadržaje smo kreirali u saradnji sa našim partnerima”, istakao je Gajić.

Natali Beljanski Popović izvršna direktorka festivala rekla je da se Festival uličnih svirača održava pod nazivom Gradić fest, kako bi se i ove godine skrenula pažnja na značaj podgrađa i njegovo “buđenje”.

“Prošle godine oživeli smo desnu stranu gradića od Beogradske ulice, a ove godine će biti oživljena i leva strana. Tu će biti Cinema city sa svoja četiri bioskopa”, rekla je Beljanski Popović i dodala da cje se predstaviti I Pop Up, Scenatoria, Suburbium, Frujkać, Happy Trash Production, Ugrip i AAaaa festival.

Ističe da “odlazak” u Podgrađe nije bio slučajan, već strateški isplaniran zajedno sa Gradom.

“Nakon toga je usledio početak radova na obnovi fasada, tako da nam je drago što smo bili inicijatori priče vezane za revitalizaciju Podgrađa”, navela je izvršna direktorka festivala.

Pored sređivanja fasada cilj organizatora festivala je, kaže, oživljavanje kulturnog života u Podgrađu.

“Ako polazimo od činjenice da ljudi svojim kretanjem stvaraju prostore, onda smo svesni da je u podgrađu kretanje ‘zamrlo’ poslednjih 20 do 30 godina i da će sada trebati vremena da ga oživimo. Mi želimo da tokom tri dana festivala gosti dožive atmosferu onakvu kakvu mi zamišljamo da treba da bude tokom cele godine”, navela je Beljanski Popović.

Predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić rekao je da Festival uličnih svirača postaje brend Novog Sada.

“Dobijanjem titule Evropske prestonice kulture 2021.godine Novi Sad jeste prepoznat kao grad kulture i sigurno da je i festival uličnih svirača doprineo tome da ponesemo tu laskavu titulu”, rekao je Jelušić.

Po njegovim rečima važno je da grad bude prepoznat, ne samo kao kulturna, već i turistička destinacija.

“Grad čini napore da Petrovaradinska tvrđava sa svojim podgrađem bude značajna turistička destinacija za Novi Sad, samim tim Podgrađem bi se prikazivalo istorijsko nasleđe”, naveo je Jelušić.

Festival uličnih svirača, kako je rečeno, šest godina ima saradnju sa ambasadom Sjedinjenih Američkih Država, a ataše ambasade Erika Kin rekla je da je organizovanje festivala timski rad.

“Ovogodišnji festival mislim da će biti najbolji, jer će biti zastupljeni i ostali kulturni sadržaji, a ne samo muzički. Posebno bih pozvala Novosađane na nastup Kristofera Pola Stelinga, autentičnog američkog putujućeg trubadura, koji godišnje održi više od 250 nastupa”, istakla je Kin.

Kako je najavljeno tokom festivala će, između ostalog, biti održana radionica na temu zatvaranja saobraćaja u Gradiću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: