Osam godina izvođenja "Na kafi kod kneginje Ljubice"

Ja sam Ljubica Obrenović, kneginja, vladarka obnovljene Srbije. U ovom konaku provela sam značajan deo svog života i sada u mojoj 57. godini, a Gospodnjoj 1842, moram da napustim i Konak i Srbiju. Tako nalažu političke prilike...".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Muzej grada Beograda
Foto: Muzej grada Beograda

Ovim rečima započinje monodrama "Na kafi kod kneginje Ljubice", prvi muzejski teatar kod nas, koji se već osam godina uspešno izvodi u autentičnom ambijentu Konaka kneginje Ljubice.

Prvo izvođenje bilo je septembra 2009. godine u Konaku kneginje Ljubice, u okviru manifestacije "Dani evropske baštine", u organizaciji Muzeja grada Beograda i Turističke organizacije Beograda.

Kroz životnu ispovest kneginje Ljubice Obrenović, posetioci Konaka kneginje Ljubice u prilici su da na upečatljiv način upoznaju prvu vladarku obnovljene Srbije, čuju činjenice o najznačajnijim događajima iz vremena kneza Miloša Obrenovića, saznaju detalje o odnosu kneza Miloša i kneginje Ljubice i brojne zanimljivosti iz njihovog privatnog života.

"Miloš i ja smo često menjali mesto stanovanja, prvo smo živeli u Brusnici, u zajedničkom domu Obrenovića. Posle propasti Prvog ustanka, Miloš je sagradio dom za njega, mene i decu u Crnući, u mestu udaljenom od puta i od svake opasnosti u šumovitom predelu", Nataša Popovska, viši kustos Muzeja grada Beograda, autor teksta i scenarija, koja izvodi monodramu.

Ona upoznaje posetioce sa činjenicama da je nakon Drugog srpskog ustanka, došlo do stvaranja dvojne srpsko-turske uprave, a Miloš proglašen za kneza.

"Mi tada prelazimo da živimo u Kragujevac, koji tada, 1818. godine, postaje njegova prestonica i stoji nasuprot Beogradu u kome stoluje vezir. U Kragujevcu je Miloš sagradio dvore za njega, mene i decu. Ja sam sa decom živela u Šarenom konaku, a leto bi provodili u Trmbasu, u kneževom letnjikovcu...", govori dalje Popovska.

Do sada, monodrama je najvećim delom bila realizovana u Konaku knjeginje Ljubice, koji je u sastavu Muzeja grada Beograda, a bila je deo i značajnih gradskih manifestacija poput "Noći muzeja", "Dana evropske baštine" i "Dana Beograda".

Uključena je i u kulturno-umetnički projekat "Pod krošnjama topčiderskog platana", koji se realizuje u letnjim mesecima ispred Miloševog konaka u Topčideru u organizaciji Turističke organizacije Beograda.

Počev od 2012. redovno se izvodi na "Danima kneginje Ljubice", koji se odvijaju svake godine u Vraćevšnici, u organizaciji Turističke organizacije Gornji Milanovac.

U okviru promotivnog programa Grand kafe "Dan komšija", u cilju negovanja istorije, kulture i tradicionalnih vrednosti, tokom 2015. monodrama "Na kafi kod kneginje Ljubice" gostovala je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Narodnom pozorištu u Nišu, Kruševačkom narodnom pozorištu, Domu kulture u Čačku i Kulturnom centru u Pančevu.

Monodrama na srpskom jeziku izvodi se u dva redovna termina, svakog petka od 17 časova i svake subote od 11 časova, a na engleskom u posebno dogovorenom terminu van radnog vremena Konaka kneginje Ljubice, za prethodno najavljene grupe od najmanje 10 osoba.

Umesto termina u subotu, 12. avgusta, monodrama "Na kafi kod kneginje Ljubice" biće izvedena u nedelju, 13. avgusta, u 14 časova.

Prati B92 na Viberu

Ostalo

Dani Brazila u Novom Sadu

Novi Sad je osmu godinu u nizu domaćin manifestacije Dani Brazila – novosadski samba karneval. Festival je počeo juče, a završava sutra, finalnom karnevalskom povorkom kroz centar grada.

Ostalo subota 12.08. 20:20 Komentara: 1

"Spomenici govore" na Kalemegdanu

Centar za razvoj ideja i kulturno društvo LADA, u nedelju 13. avgusta na Kalemegdanu organizuje manifestaciju pod nazivom "Spomenici govore" – interaktivnu edukativnu predstavu i koncert Momčila Aleksandrića (gitara).

Ostalo subota 12.08. 08:42 Komentara: 1
strana 1 od 762 idi na stranu