Fotografkinja iz Beograda niže svetske uspehe

Umetnički fotograf Jelena Janković iz Beograda osvojila je prvu nagradu na na prestižnom internacionalnom foto konkursu "The Andrei Stenin International Photo Contest" u Moskvi u kategoriji "Moja planeta".

Izvor: Tanjug
Podeli
Nagrađena fotografija © Jelena Janković
Nagrađena fotografija © Jelena Janković

Janković je nagrađena za fotografiju "Selfi kultura" koju je snimila na koncertu benda Massve Attack u Puli u avgustu 2016.

"Godina 2016. me podseća na vreme kada je selfi kultura počela da označava naše postojanje - svi treba da saznaju ako smo negde ili ako radimo nešto. Dok isčekujemo potvrdu drugih, propuštamo priliku da uživamo u svetu koji nas okružuje", istakla je umetnica, koja je za istu fotografiju već nagrađena na nekoliko prestižnih takmičenja u svetu.

Jelena Janković je rođena 1985. godine. Svoju karijeru počela je kao dokumentarni fotograf, a ljubav prema glumi, plesu i pozornici uveli su je u pozorišnu fotografiju 2010. kada je počela saradnju s Bitef teatrom i Bitef dens kompanijom.

Kroz Bitef dens kompaniju istraživala je estetiku plesne fotografije i postala zvanični fotograf Bitef festivala, da bi se 2015. priključila Nacionalnom ansamblu "Kolo" i postala njihov zvanični fotograf čime je započela istraživanje pokreta kroz tradicionalnu igru. Fotografisala je više od 30 pozorišnih produkcija i njeni radovi su objavljeni u renomiranim časopisima "Rolling Stone", "Professional Photographer", "Digital SLR Photographer magazine", "fotoMAGAZINE", "LensCulture".

Do sada je imala šest samostalnih i 18 kolektivnih izložbi. Član je ULUPUDS-a.

Prati B92 na Viberu

Ostalo

"Bila bi šteta da Srbi i Hrvati razgovaraju uz prevodioca"

Austrijski esejista Karl Markus Gaus, koji će otvoriti 62. Beogradski međunarodni sajam knjiga u ime četiri zemlje nemačkog govornog područja, kaže da je važno insistirati na značaju i dostojanstvu vlastitog jezika, ali isto tako ne treba vlastiti jezik veštački razgraničavati od drugih

Ostalo utorak 17.10. 14:51 Komentara: 3
strana 1 od 768 idi na stranu