"Male priče" Dejvida Linča u Kulturnom centru Beograda

Dok svet uživa u novom serijalu "Twin Peaks Season 3" poznatog američkog reditelja Dejvida Linča i iznova odaje počast njegovom delu dokumentarnim filmom "Dejvid Linč: Umetnički život", Kulturni centar Beograda je odlučio da jedan od ključnih programa u godini svog 60. jubileja posveti ovom izuzetnom stvaraocu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 07.08.2017.

17:20

GettyImages

Od 1. do 30. septembra u Kulturnom centru Beograda biće priređena izložba "Male priče" (Small Stories) koju čini 56 crno-belih fotografija velikog formata sa svim odlikama Linčovih filmova - čudesno preplitanje realnih referenata i fantazmagoričnih intervencija i kompozicija.

Iz KCB-a ističu da tom izložbom žele da pruže uvid u Linčovo vizuelno stvaralaštvo s kojim srpska javnost nije imala prilike da se upozna za razliku od njegovog kinematografskog opusa, koji ima kultni status.

Postavka "Male priče", koje su producirali galerija "Item" iz Pariza i Evropska kuća fotografije, u kojoj je izložba premijerno prikazana 2014, ekskluzivno će, po autorovoj želji, biti prikazana samo u sva tri galerijska prostora KCB-a i nigde drugde u okruženju.

Izložbu će pratiti predavanja, tematska vođenja stručnjaka/stvaralaca iz različitih oblasti, eduaktivno-kretaivne radionice za srednjoškolce i mlađu studentsku populaciju i filmski program.

Dejvid Linč (Montana, 1946) je američki filmski i televizijski reditelj, vizuelni umetnik, muzičar i glumac.

Poznat po svojim nadrealnim filmovima, Linč je razvio svoj jedinstveni vizualni stil, popularno nazivan "Linčevski stil".

Filmove Dejvida Linča karakteriše specifičan aranžman sekvenci, na granici sna i jave, koje se često preklapaju, tako da je teško razdvojiti realno od irealnog. Nadrealni i u mnogim slučajevima nasilni elementi njegovih filmova stekli su reputaciju da gledaoce "zastrašuju, vređaju i dovode u zabunu".

Muzika u njegovim filmovima je veoma pažljivo izabrana i često stvarana za svaki film na bazi montaže i ritma sekvenci slika.

Kada govori o svom stvaralaštvu, sam Linč ga definiše kao intuitivno istraživanje našeg "drugog ja", naših snova, strahovanja i predrasuda, koja nisu očigledna na prvi pogled. Intuiciju definiše kao integralni sklop intelekta i emocije, razmišljanja i osećanja.

Uporedo sa radom na filmu koji odlikuje značajna likovnost, Linč se bavio i vizuelnom umetnošću, koju je kratko i studirao na Pensilvanija akademiji lepih umetnosti u Filadelfiji. Njegova dela iz oblasti vizuelnih umetnosti izlagana su u najprestižnijim muzejima i galerijama širom sveta i deo su brojnih i značajnih javnih i privatnih kolekcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: