Izložba Etnografskog muzeja otvorena u Nju Delhiju

Izložba Etnografskog muzeja u Beogradu "Tekstil i ukrašavanje u kulturi Srba 19. i prve polovine 20. veka" autorki Marine Cvetković i Jelene Tešić, otvorena je danas u Nacionalnom muzeju u Nju Delhiju.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 26.07.2017.

19:20

Izložba Etnografskog muzeja otvorena u Nju Delhiju
Foto: Thinkstock

Izložbu je otvorila Rašmi Verma, državni sekretar u Ministarstvu kulture i turizma Republike Indije.

Posle indijskog rituala paljenja svećica za dobru sreću i uspešan početak, pozdravnim govorom publici se obratio dr B. R. Mani, direktor Nacionalnog muzeja koji je reč dao dr Mirjani Menković, direktoru Etnografskog muzeja.

Menković je posetioce upoznala s prostornim, društvenim i kulturnim kontekstom iz koga potiče materijal prikazan na izložbi.

Ona je istakla da uprkos malom geografskom prostoru koji zauzima, Srbija ima izuzetno bogato i raznovrsno kulturno nasleđe, nastalo pod vrlo različitim uticajima koji su se smenjivli, preplitali i preklapali još od vremena prvih stanovnika Balkana, u vreme Rimskog carstva i Vizantije, pa do danas.

"Balkansko poluostrvo je od davnina bilo raskrsnica puteva kojima su se kretali mnogi narodi i etničke grupe. Neki od njih su samo prolazili ovim prostorima, neki su se zadržavali duže ili kraće vreme, neki su tu ostajali zauvek, susretali su se i mešali i razmenjivali svoje veštine i znanja, a raznovrsnost kulturne baštine na slikovit način svedoči o njihovom prisustvu i uticaju", podsetila je Menković.

Ona je istakla da značajni deo kulturne baštine Srbije upravo čini etnografsko kulturno nasleđe, nastalo kao dugotrajni izraz likovnosti domaće radinosti, zanatskog i umetničkog umeća naroda koji je živeo i živi na ovom prostoru, a najveći deo ovog blaga, već 116 godina, čuva se u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Menković je primetila da Indiju i Srbiju povezuje iskonska potreba čoveka za lepotom, kako za kreiranjem lepote, tako i za uživanjem u lepoti u svakodnevnom životu, a naročito prilikom raznih svetkovina i specijalnih, za porodicu važnih događaja, među kojima i u indijskoj i u srpskoj tradiciji centralno mesto pripada svadbi i nevesti.

"Smatrajući da je to prava osnova za naše uzajamno razumevanje, odlučili smo da vam ovoga puta pokažemo najlepše i najznačajnije primerke tekstila i predmeta za ukrašavanje koji su nastali na tlu Srbije u 19. i prvoj polovini 20. veka", rekla je ona.

Direktorka Etnografskog muzeja je objasnila da izrađeni za potrebe ukrašavanja, tekstil i nakit ujedno predstavljaju i obeležja nacionalne, verske, društvene, ekonomske, statusne, rodne i uzrasne pripadnosti, a neki od njih su imali i zaštitnu ili magijsku ulogu.

Ona je precizirala da je najveći deo izloženih predmeta nastao kao rezultat domaće radinosti u seoskoj sredini, čiji su se stanovnici bavili zemljoradnjom i stočarstvom, dok su manji broj prdemeta izradile seoske ili gradske zanatlije.

"Nadamo se da će publika istinski uživati u susretu s tradicionalnom kulturom srpskog naroda, kao i da će to biti podstrek za nove susrete i nastavak naše višedecenijske uspešne saradnje i obostranog iskrenog razumevanja, podrške i uvažavanja", rekla je Menković.

Otvaranju je prisustvovao veći broj predstavnika Vlade Republike Indije, diplomatskog kora i predstavnika kulturnog i javnog života Nju Delhija i Indije.

Izložba je realizovana uz podršku i saradnju Ministarstva kulutre i informisanja Republike Srbije, Ministarstva spoljnih poslova i Ambasade Republike Srbije u Indiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: