Izložba Etnografskog muzeja od danas u prestonici Indije

Beogradski Etnografski muzej od danas gostuje u Narodnom muzeju Indije u Nju Delhiju, sa izložbom "Tekstil i ukrašavanje Srba u 19. i prvoj polovini 20. veka", čije su autorke muzejske savetnice Marina Cvetković i Jelena Vuletić.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 26.07.2017.

08:16

Izložba Etnografskog muzeja od danas u prestonici Indije
Thinkstock

Izložba je koncipirana tako da putem najlepših i najznačajnijih primeraka tekstila i nakita indijskoj publici pokaže i približi svu kompleksnost, raznovrsnost i višeslojnost raznovrsnog etnološkog kulturnog nasleđa srpskog naroda.

Na postavci su posebno istaknuti predmeti vezani za svadbu i nevestu, budući da je venčanje bio jedan od najznačajnijih događaja u zizvotu porodice u kome je nevesta imala centralnu ulogu.

Izložbu će otvoriti dirktorka Etnografskog muzeja dr Mirjana Menković, generalni direktor indijskog Nacionalnog muzeja dr B.R Mani i ambasador Srbije u Indiji Vladimir Marić.

Etnografski muzej u Beogradu, jedini takve vrste u Srbiji, jedna je od najvažnijih ustanova kulture.

Osnovan pre 116 godina, kontinuirano se bavi prikupljanjem, proučavanjem, dokumentovanjem, zaštitom i trajnim čuvanjem, kao i publikovanjem i prezentacijom etnološkog kulturnog nasleđa nastalog u Srbiji i na Balkanskom poluostrvu.

Oslanja se i na prethodno prikupljena znanja i iskustva, ali se u radu rukovodi najsavremenijim metodima i principima, kao i najvišim kriterijumima i standardima u radu. Ima veoma razvijenu međunarodno saradnju koja podrazumeva i razmenu izložbi sa muzejima širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: