Slike solidarnosti: "Zaboravljamo svoju antikolonijalističku prošlost"

Istoričarka Radina Vučetić bila je gošća današnje emisije "Kažiprst" na B92, gde je sa našom Suzanom Trninić razgovarala o novoj izložbi "Tito u Africi - slike solidarnosti", čiji je jedan od autora.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 28.06.2017.

17:10

Slike solidarnosti:
Tito i Jovanka sa premijerom Republike Togo Silvanusom Olimpijem (Foto: Gettyimages)

Ona je objasnila da je izložba jednim delom nastala zahvaljujući njenoj saradnji sa kolegama iz inostranstva u projektu "Socialism Goes Global" koji je preispitivao odnose zemalja socijalističkog sveta.

"Tu sam angažovana kao neko ko se prvenstveno bavi odnosima Jugoslavije i Afrike", rekla je ona.

Autorka objašnjava da je izložba "Tito u Africi" samo delimično priča o Titovim putovanjima. To je zaista priča o solidarnosti.

"Tito je zaista bio jedan od najvećih političkih globtrotera. Izračunato je jednom da je na putovanjima proveo trećinu svog mandata. Više puta je obilazio Afriku, ali se izložba bavi putovanjem iz 1961. godine, kada je udario temelje za prvu Konferenciju nesvrstanih", objašnjava Vučetić.

Ona ocenjuje da je društvo postalo netolerantno i da je Srbija zaboravila svoju antirasističku, antikolonijalističku i antifašističku prošlost.

"Čini mi se da pogrešne stvari doživljavamo kao svoju tradiciju. Negiramo antifašizam, antikolonijalizam, antirasizam. Strašno je što zaboravljamo da je nekada u Beogradu studiralo na desetine hiljada afričkih studenata, dok je danas prava retkost da na ulicama vidite nekog ko je drugačije boje kože", smatra autorka.

Ona dodaje i da se forsiraju pogrešni narativi o Jugoslaviji, dok se oni vredni zanemaruju.

"Kod nas nema naučnog propitivanja prošlosti. Mi o Jugoslaviji saznajemo iz medija, a ne iz istoriografije. Mi već trideset godina nemamo Titovu biografiju, sem one koju je pisao Todor Kuljić. Ova izložba je mogućnost da se preispita spoljna politika zemlje koja je bila važna, ne samo za Nesvrstane, nego i za kompletan period Hladnog rata", kaže Vučetić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: