Izložba "Rimski imperatori" povodom Vučićeve inauguracije

Glave rimskih imperatora u bronzi, plašt kneza Lazara, jatagan hajduk Veljka Petrovića, Pohvala monahinje Jefimije, samo su mali deo artefakata koje će svetski državnici i ostale ugledne zvanice videti u Palati Srbije, za vreme sutrašnje inauguracije predsednika Aleksandra Vučuća.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 22.06.2017.

21:38

Izložba
Tanjug / Dragan Kujundžiæ

U istočnom holu jednog od simbola jugoslovenske arhitekture postavljeni su artefakti među kojima posebnu pažnju privlači replika skulpture Adama iz Lepenskog Vira. U tom delu zgrade zvanice će biti u prilici da vide i 18 predmeta sa lokaliteta Pločnik, repliku portreta Carice Teodore, ali i set zlatnog nakita iz Jagodin Male.

Povodom svečanog prijema predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u Palati Srbije je postavljena i izložba "17 rimskih imperatora rođenih na tlu Srbije". Zvanice na sutrašnjoj inaguraciji imaće prilike da vide glave rimskih imperatora u bronzi - Trajan Decije, Klaudije Gotski, Kvintil... U ovom specifičnom istorijskom vremeplovu gosti će videti i Konstantina I Velikog, koji je ostao zapamćen kao najveći imperator poznog Rimskog carstva.

Vladao je od 306. do 337. godine, a ostao je zapamćen po Milanskom ediktu iz 313. godine, čime je hrišćanstvo postalo zvanična vera carstva. U salonu Makedonija postavljeni su artefakti iz Južne Srbije. Na komodama sa leve strane od ulaza biće predstavljen sitni nakit i grnčarija iz 19. veka. Na levom zidu je postavljen Pirotski ćilim. Dela sa izložbe "Toplički ustanak" postavljena su u uglu sa desne strane ulaza u salon.

Izložba ima poseban značaj, s obzirom na to da u ovoj godini beležimo značajan jubilej - 100 godina od oslobođenja Toplice i Jablanice, prve slobodne teritorije u čitavoj okupiranoj Evropi. Postavka "Toplički ustanak 1917" prikazuje fotografije, ratne dnevnike Koste Pećanca, vojnička pisma, dopisne karte, oružje i druga svedočanstva o stradanju učesnika ustanka.

U salonu Crna Gora postavljen je portret hajduk Veljka Petrovića na štafelaju, koji je naslikao Pavle Ccortanović, zatim delo Stevana Todorovića "Pogibija Hajduk Veljka", ali i pištolji, kremenjaci i jatagan hajduk Veljka Petrovića.

Ovi artefakti predstaviće istočnu Srbiju. Umetnine koje će predstaviti severnu Srbiju nalaze se u Salonu Slovenija. Monumentalno delo Anastasa Bocarića "Prisajedinjenje vojvođanskih oblasti kraljevini Srbiji" dominira tim salonom. Ovo ulje na platnu nastalo je 1926 godine. Dolama Karađorđa Petrovića i Replika Dušanovog zakonika i originali srpskih ustava od 1885 godine, predstavljaju zanimljive artefakte koji će biti postavljeni u Salonu Srbija.

Zvanice će videti Dolamu Miloša Obrenovića, ali i portret Karađorđa Petrovića. Raška i Kosovo i Metohija biće predstavljeni umetninama u Salonu Bosna i Hercegovina. Tu domiinira Kopija freske svetog Save - manastira Mileševa, kopija freske loza Nemanjića - manastir Dečani.
Tanjug / Dragan Kujundžiæ
Posebnu pažnju zvanica privući će Pohvala monahije Jefimije, a reč je o vezu na platnu, delo monahinje Jefimije. Pohvalu je monahinja izvezla u čast kneza Lazara početkom 15. veka.

Pohvala knezu Lazaru je napravljena kao ćivot (pokrov preko kovčega) za ubijenog kneza i smatra se remek-delom veziljske umetnosti. Spada u najznačajnije pesničke tvorevine srpske srednjovekovne književnosti i važan je istorijski izvor. Tu je i čuveni plašt kneza Lazara je deo odore koju je knez Lazar nosio u Kosovskom boju.

U Salonu Hrvatska artefakti će asocirati zvanice na Beograd. Nakon ulaza sa leve strane muzej grada Beograda izložio je tipičan građanski salon sa početka 19. veka - stil bidermajer.

Uticaj Nemačke je očigledan, stroge i teške forme, furniri od ptičjeg javora. Maketa Tesline laboratorije na Long Ajlendu, Radio aparat „Kosmaj 49", Elektronska industrija „Nikola Tesla", Beograd, 1949. čine deo postavke Nauke i tehnike u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: