Vlasotince, "grad u fokusu" Ministarstva kulture

Projekat "Dijalek(a)t" opštine Vlasotince, koji je odobrilo Ministarstvo kulture i informisanja, predviđa kompletno renoviranje bisokopske sale u tom mestu i afirmaciju južnjačkih dijalekata. Ministarstvo je na konkursu "Gradovi u fokusu" Vlasotinčanima odobrilo 26 miliona dinara za realizaciju projekta.

Izvor: Tanjug
Podeli
Printscreen YouTube/RTV Vlasotince
Printscreen YouTube/RTV Vlasotince

Koordinatorka projekta Vesna Đorđević objašnjava da je cilj očuvanje i promocija dijalekta juga Srbije koji se često pogrešno vezuje za populaciju nepismenih i seljaka.

"To je jako pogrešno, jer upravo na dijalektu juga Srbije, jedan od najvećih književnika Bora Stanković je na najlepši i najtananiji način objasnio emocije i strasti juga Srbije. Mi upravo želimo da mladima poručimo da ne koriste svoj dijalekt samo kad pričaju viceve već naprotiv treba da budu jako ponosni, jer ovo je dijalekat koji je pun raznolikosti. Zato i kažemo "Kultura za svi, dijalekat za prestiž“, kaže Vesna Đorđević.

U okviru projekta biće održana takmičenja učenika u pisanju kratkih priča na dijalektu juga Srbije, a biće organizovan i festival pozorišta na dijalektu.

Projektom je predviđeno i renoviranje bioskopske sale. Ministarstvo kulture i informisanja je odobrilo 26 miliona dinara a lokalna samouprava u Vlasotincu obezbedila je još 20,6 miliona dinara za kompletno uređenje bioskopa u tom mestu.

"Ovo je regionalni projekat. Jeste da će bioskop biti u Vlasotincu, ali će se tu okupljati kulturni poslenici celog regiona od Niša do Vranja. Ovo je prava prilika da dijalektu koga se često odričemo, vratimo prave vrednosti i da ih prikažemo“, ocenjuje predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović.

Renoviranje zgrade bioskopa u Vlasotincu biće završeno do kraja godine. Ministarstvo kulture i informisanja je za projekte u deset gradova i opština izdvojilo ukupno 140,2 miliona dinara.

Prati B92 na Viberu

Ostalo

"Bila bi šteta da Srbi i Hrvati razgovaraju uz prevodioca"

Austrijski esejista Karl Markus Gaus, koji će otvoriti 62. Beogradski međunarodni sajam knjiga u ime četiri zemlje nemačkog govornog područja, kaže da je važno insistirati na značaju i dostojanstvu vlastitog jezika, ali isto tako ne treba vlastiti jezik veštački razgraničavati od drugih

Ostalo utorak 17.10. 14:51 Komentara: 1
strana 1 od 768 idi na stranu