"Ćirilicu moramo čuvati od svog nemara"

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvorio je danas 46. Đački Vukov sabor poručivši da ako ne budemo posebno negovali i čuvali ćirilicu, Vukovo fonetsko pismo sa kojim se možemo podičiti kao malo koji narod na zemaljskoj kugli, onda nećemo biti dosledni naslednici Vuka Karadžića.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.05.2017.

16:48

Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ

Ministar Vukosavljević đacima poručio i da imaju veliku privilegiju što su rođeni u ovom kraju, ali i obavezu da se bore za svoj jezik, za svoje pismo, da govore čistim srpskim jezikom, da se trude da ispravno i tačno govore i besede, da čitaju knjige i podstiču druge da čitaju i da negujuju srpsku kulturu i pismenost upravo kao lučonoše kraja odakle je potekao jedan od velikana naše kulture.

Vukosavljević se prisetio i reči Vuka Karadžića napisih pre tačno 190 godina, na početku "Srpskog bukvara". "Što su gođ ljudi na ovome svijetu izmislili, ništa se ne može isporediti s pismom. Prijatelju ili znancu svome, koji je na daleko preko bijelog svijeta, poslati misli svoje na komadu artije, čitati, što su drugi pisali prije dvije iljade godina i napisati, da mogu drugi poslije nekoliko iljada godina čitati, to je nauka, koja um ljucki gotovo prevazilazi, i moglo bi se reći, da je onaj, koji je prvi nju izmislio, bio više Bog, nego čovek [...] Srbi su ovaj dar Božij - piše Vuk - primili tek sa zakonom rišćanskim, prije iljadu godina...", citirao je ministar.

Vukosavljević je naglasio da posle 190 godina jedva da možemo da dodamo bilo šta toj mudroj misli i dubokoj poruci Vuka Karadžića. "Danas je Dan Svetih Ćirila i Metodija, Dan slovenske pismenosti, praznik koji se u svim slovenskim zemljama obeležava kao državni praznik. Ministarstvo kulture i informisanja nedavno je pokrenulo inicijativu da kao u svim slovenskim zemljama i u Srbiji ovaj dan bude državni praznik. Postigli smo saglasnost sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u čijoj je to nadležnosti, i verujem da ćemo u kratkom roku obezbediti da Dan slovenske pismenosti bude državni praznik u Srbiji", rekao je on. Time će, kako je dodao Vukosavljević, Srbija postati članica velike porodice slovenskih naroda koja se sa dužnom pažnjom i pijetetom seća rada Ćirila i Metodija.

Ministar je naglasio da ako slavimo Vuka, moramo slaviti i njegove davne prethodnike, čije je delo u početku ukupne slovenske pismenosti, pa i srpske pismenosti. "Učena Solunska braća sačinili su prvo slovensko pismo koje se zove glagoljica. Glagoljati, po starom, znači govoriti. Učenici Ćirila i Metodija sastavili su, nešto kasnije, i ćirilicu. To je pismo kojim i danas pišemo i po kojem nas drugi prepoznaju, i koje je Vuk, kao što znamo, prilagodio živom govoru naroda. To je jedno od najvećih Vukovih dostignuća", kazao je Vukosavljević.

Ministar je poručio da ćirilicu moramo čuvati od svog nemara, pre svega. "Savremeni život i veze sa drugim narodima i globalnim svetom upućuju nas i na latinično pismo i na druge jezike i to je razumljivo i potrebno. Što više stranih jezika znamo, to više vredimo, time smo uspešniji u komunikaciji. Važno je znati strane jezike i tuđa pisma, ali nikada ne smemo zaboraviti i staviti u drugi plan naše", istakao je on.

Vukosavljević je podvukao da "naš lep jezik i naše lepo pismo moramo čuvati kao nešto što nas povezuje i sa našim precima". "Naši preci su i naš jezik i naše pismo sačuvali i preneli do nas, često u mnogo težim prilikama nego što su prilike u kojima smo mi danas", naglasio je Vukosavljević. Nakon otvaranja 46. DJačkog Vukovog sabora izvedena je predstava "Devojka brža od konja" kao završna manifestacija akcije "Negujmo srpski jezik" u školskoj 2016/2017. godini, uz učešće specijalnog gosta Svetislava Buleta Goncića.

Tokom dana ministar kulture i infromisanja Vukosavljević i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović obišli su u Tršiću radove na Vukovoj stazi, od Vukove kuće do Manastira Tronoše, kao i radove na Višenamenskom centru.
Foto: Ministarstvo kulture i informisanja
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: